10/31/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

На каква цена ще се откаже Белгия от мирния атом?

След Германия и Белгия обяви намеренията си да се откаже от използването на мирния атом (стр. 9). От правителството там не обясниха точната причина за отказа, но с оглед на събитията в японската АЕЦ „Фукушима“ през март е логично и решението на Брюксел. През тази година на два пъти имаше леки инциденти в ядрените реактори на Белгия, а и техният експлоатационен ресурс изтича след 4 г.
От белгийския енергиен регулатор обаче веднага обясниха, че отказът от използването на атомната енергетика ще увеличи цената на тока с 20%. Затова скъпата енергия може да е един от основните козове на страната ни да продължи проектите си в ядрената сфера - независимо дали ще строим АЕЦ „Белене“, или нови блокове на площадката на централата край Козлодуй. Българският потребител не може да си позволи в момента скок в цената на тока с една пета, защото просто няма доходите на средните европейци. Затова е редно страната ни да се опита да удължи максимално живота на нашите блокове, независимо че и те не са от най-новите.
Отделно се очаква в скоро време и финансовият консултант за АЕЦ „Белене“ - банката HSBC, да се произнесе за строителството на втора атомна. До момента вижданията на банката са, че има смисъл да се строи централата, но крайното решение ще е на правителството. В Белгия смятат да заменят атомната електроенергия с ток от вятъра, но ако това се случи у нас, то сметките на хората ще литнат във въздуха. Отделно и енергийната ни система не е толкова гъвкава за управление като белгийската.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване