10/31/11 19:17
(http://www.klassa.bg/)

Николай Петров, оперативен директор, BILLA България: Основният движещ фактор в потреблението вече няма да е само цената

Г-н Петров, какъв е делът на българските производители, с които веригата работи, и те плащат ли някакви такси, за да се продават в BILLA?
80% от стоките, които се предлагат във веригата BILLA, са българско производство. Това само по себе си говори, че оценяваме изключително високо качеството на местната продукция. Работим с доказани доставчици и производители, които могат да гарантират постоянно качество и съответно клиентите реагират чрез търсене на тези стоки. Когато наличните количества не го позволяват, ползваме стоки внос, но в повечето случаи от български доставчици. От гледна точка на партньорите ни като процентно съотношение 8,7% са чуждите доставчици. Останалите са български, но не всички от тях предлагат български продукти. Въпреки това предпочитаме да работим с фирми на местно ниво, за да подпомагаме икономиката в страната.

Как оценявате развитието на българския пазар и потреблението през тази година?
Първата половина на 2011 г. мина под знака на доста промени в търговската сфера, които обаче са само за добро. От една страна, потребителите започват да стават все по-взискателни относно това, което консумират, и центърът на внимание постепенно се измества от цените към качеството на храните. Забелязва се, че българинът е все по-информиран и чете етикети за съдържание и срок на годност на това, което купува. Само подобно поведение може да възпита едно ново и по-отговорно съзнание и разумен избор както в потребителите, така и в производителите и търговците. А това от своя страна е голямо поле за инвестиции в създаването на нови технологии и нови качествени храни.
Другата голяма промяна е новото разпределение на пазара. Появата тази година на нови ритейл играчи у нас доведе до ясно разграничаване на сегментите на позициониране на веригите. А това е още един плюс за потребителя, който има възможността за по-голям избор, както и да търси и изисква само най-доброто за себе си.

Как кризата и свитото търсене се отрази на веригата?
Ние сме вече 11 години на пазара и през това време BILLA стана най-познатата марка супермаркети в България (по данни на „Нилсен 2011“). Смеем да твърдим, че голяма част от хората, които пазаруват при нас, са наши лоялни клиенти, което означава, че те ни харесват и вярват в нас, а ние от своя страна – че отговаряме адекватно на техните изисквания и желания. За това ни помага и фактът, че присъстваме с огромно покритие от 85 обекта в цялата страна, имаме поглед върху навиците за пазаруване в различните райони и можем да предвиждаме какво ще се случи на пазара. Разбира се, свиване поради кризата има, но тя е основно свързана с внимателния и по-разумен избор при пазаруване от страна на потребителя.

Какви са прогнозите ви за ръст на потреблението догодина и като цяло кои ще са основните тенденции на пазара през 2012 г?
Основният движещ фактор ще бъде вече не цената сама по себе си, а оптималното съотношение цена-качество и разумният избор на потребителя. Това ще предопредели и тенденциите на развитие на пазара през 2012 г. Едната посока е развитието в свежите продукти – хляб, деликатеси, плодове и зеленчуци и месо, където търсенето им ще продължи да расте. Именно поради тази причина инвестираме усилено от началото на тази година в обновен асортимент и месечно предлагане на нови продукти, като хлебчетата собствено производство по уникални рецепти, сезонен асортимент, така и с обновено оборудване, процедури по контрол на качеството и работата с доставчици.
Другата тенденция, която ще продължи да се развива, е търсенето на потребителя на близост и удобство, добра среда и обслужване. Неслучайно в последните две години се насочихме и към по-малки формати обекти в централните части на градовете. Фокусът към подобряване на услугата и средата също ще бъде фактор, който ще движи развитието на пазара през следващата година. Българинът все повече обръща внимание на условията, в които пазарува, наблюдава се повишаване на критериите и съответно търговците трябва да отговорят адекватно на това. Може да се каже, че 2012 г. ще премине под знака на подобрението и сегментирането на пазара – с навлизането на ритейл играчите се обособиха две основни групи клиенти – изключително ценово ориентирани и такива, за които качеството и добавената стойност имат приоритет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване