11/01/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция хвърля ЕС в хаос, България е заплашена

Едва седмица след драматичните събития в Брюксел, когато Меркел и Саркози буквално принудиха представителите на най-големите банки в Европа да отпишат 50% от дълговете на Гърция, Папандреу хвърли ЕС и световните пазари в нова криза на несигурност.

В своето изявление пред депутатите на гръцката социалистическа партия, Папандреу обяви, че през януари ще се проведе референдум дали Гърция приема спасителният пакет на ЕС. В открит бунт срещу факта, че Гърция от две години насам спря да съществува като независима страна, а икономическата политика на правителството се определя от ЕС и МВФ, Папандреу даде възможността на гръцките граждани да гласуват за най-важното решение в модерната история на държавата.

Решението на Папандреу беше възможно най-безотговорният и популистки вариант за реакция срещу вълната от недоволство в страната от спасителния пакет, договорен от ЕС. Отказът на 50% отписване на дълговете и безвъзмезден заем, покриващ задълженията на страната на стойност 130 милиарда евро би бил политическо и икономическо самоубийство за Гърция, което рискува да доведе и до нейното изхвърляне от Еврозоната.

Решението за референдум хвърли световните пазари в хаос, а международните реакции от редица политически и икономически фигури са силно негативни. Шведският външен министър Карл Билдт коментира, че „не може да разбере върху какво точно ще гласуват референдум гръцките граждани, след като страната няма други възможни опции”.

Изявлението на Папандреу също така сложи край на единствената седмица на спокойствие от близо година, в което водещите политически фигури в ЕС успяха да достигнат съгласие за финансирането на спасителен пакет. Надеждите и за постигане на съгласие от страна на Китай и Бразилия да участват в подобен спасителен пакет за ЕС на срещата на Г-20 на 3-ти и 4-ти Ноември също изглеждат безвъзвратно изгубени.

Основната причина за референдума е, че спасителният пакет е обвързан с още по-големи съкращения в държавния бюджет на Гърция. Без парите от спасителния пакет обаче, страната се намира пред реалната възможност да остане без парични средства да изплаща заплатите на държавните служители или пенсии още в началото на 2012.

Докато не бъде проведен и референдумът, в ЕС много трудно могат да продължат разговорите и договорките за разширяването на спасителния фонд над 1 трилион евро. Според редица експерти сегашният размер на спасителните пакети ще е недостатъчен при евентуално влизане на ЕС в нова рецесия и рязко покачване на лихвите във високорискови страни като Испания и Италия.

Решението на Папандреу ще доведе до поне още 2 месеца несигурност и спекулации на финансовите пазари, които е твърде вероятно да тласнат ЕС в нова рецесия през 2012-та, отключвайки и глобална икономическа криза.

Случващото се в Гърция продължава и да бъде едно от най-големите преки заплахи за националната сигурност на България, но възможностите за действие на българското правителство са силно ограничени.

Решението за референдум идва след една от най-тежките седмици във вътрешен план в Гърция, когато стотици хиляди граждани на страната протестираха, а и на места и влязоха в сблъсък с армията и полицията на 28 Октомври – национален празник на независимостта.

Протести от подобен мащаб точно на този ден подчертават колко нестабилна е вътрешната сигурност на страната, както и неспособността на правителството на Папандреу да овладее хаоса в държавата.

Сега България, заедно с останалите членки на ЕС трябва да се подготви за първия референдум в Гърция от декември 1974 г. Според предварителни проучвания от неделя, 31.10.2011, над 60% от гърците са против спасителния пакет на ЕС.

От блога False Flag

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване