11/01/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Миро, който за 24 часа качи Олимп, Вихрен и Мусала: Правя си кефа - от Патагония до Сицилия

Големият бариерен риф в Австралия. Миро в ролята на гмурец. Снимка:личен архив

На 50 години Миро Нанков е обиколил света, докоснал се е до най-красивите кътчета на планетата, изкачил е най-високите върхове на три континента и продължава да пътува. Точно десет пъти е обиколил Свещената планина Кайлас в Западен Тибет, прекосявал е безлюдната пустиня Атакама в Чили, бил е в джунглите на Амазония, танцувал е на карнавала в Рио де Жанйеро. Катерил се е по високите върхове на българските планини и е усетил дъха на Бялата смърт съвсем отблизо. Омагьосва с разказите си за бълващи лава вулкани, планински виелици и неземно красиви водопади. Изкушен от предизвикателствата и приключенията, преди години изкачва Олимп, Вихрен и Мусала за по малко от 24 часа - на рождения си ден. Завършил външна търговия и работил дълго време „в лъскав офис”, днес той е превърнал хобито си в професия – има туристическа агенция и организира пътешествия с приключенски дух до непопулярни дестинации. На визитката му е изписано: Миро Нанков – пътешественик, гражданин на света.

-Наскоро се върна от пътешествие до Сицилия, какво се случи там?

- Двайсетина души отидохме до островите Еоли, до Северния бряг на Сицилия, на един от тях се намира вулканът Стромболи, най-активният действащ вулкан в Европа, а може би и в света. На всеки половин час бълва лава, а ти го гледаш от триста метра… Беше голяма тръпка.

Миро Нанков. Снимка:авторката

Сицилия е единственото място в Европа, което е достойно за моето височайше внимание. За мен Европа е скучна, лицемерна, фалшива и стерилна. Не ми е интересна. Може би защото всичко е прекалено организирано и нагласено. Затова водя хора само в Сицилия. Освен многото културни пластове, наслоени от много древни времена, има и друго – общата атмосфера, духът, ей ония малки сициалиански градчета и селца… Задължително се качваме и до ръба на вулкана Етна, който пък е най-високият действащ вулкан в Европа… Иначе Южна Америка е любимият ми континент.

-Как започна да се занимаваш професионално с пътешествия?

-Беше малко Божа работа. Работех в лъскав офис, тинтири-минтири, какво ли не съм работил, в консултантска фирма, чужди инвестиции, ей такива работи. Обаче се оказа, че съм малко по-атрактивен, отколкото са приемливите стандарти за работа в такъв офис и се наложи да напусна. Ама се получи така, че вместо да ми извадят очите, ми изписаха вежди. И започнах да работя нещо, което съм го правил по-рано, но без да ми е било професия. Водех хора като начало по нашите планини, защото съм роден в Троян, в Балкана, обичам си планината, винаги ме тегли нагоре, без да съм професионален алпинист, за кеф го правя. От 2003 г. вече започнах да си вадя хляба с това. Както казвам, трудна е моята професия…  Знаеш ли колко силен е махмурлукът в Рио де Жанейро, като изпиеш шест кайпирини вечерта, добавени я с бира, я с червено вино, и на другия ден как боли глава? Или какъв пек е на водопадите Игуасу от Аржентинска страна, когато цял ден трябва да ходиш и да ги гледаш тия хубавини? Тежка професия с две думи, но не се оплаквам… (смее се)

-Не си професионален алпинист, но си изкачил доста върхове, кой е най-високият?

-В далечната 1990 година изкачих Аконкагуа, най-високият връх на Западното полукълбо и в Андите, и в Аржентина. Висок е 6960 метра. И е туристически, само ходиш, няма някакво катерене. Трудна е височината разбира се и евентуално може да те хване там лошо време…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване