11/02/11 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Г. М. Димитров срещу Борис ІІІ във “Времена и герои”

Борис ІІІ между Хитлер и Сталин

Има събития, които отдавна са потънали в тъмата на историята, но продължават да вълнуват хората. Героите на миналото са като живи, а страстите и идеалите, които са ги ръководили, са актуални, даже и днес са между знамената на поколения. Такова събитие е безпрецедентното бедствие на Втората световна война, продължила шест години и отнела живота на 60 милиона души.

Скоро се навършиха 70 години от категоричния протест на д-р Георги М. Димитров от април 1941 г. против официалната прогерманска наша политика в тази война и това е добър повод да припомним за настояваната от него друга стратегическа ориентация.

Паметна в това отношение е и кампанията на в. „Пладне“, създаден от даровития журналист инж. Георги Вълков. Живял години в Прага, посещавал Париж и други европейски столици, той се очертава като един от най-деятелните и идейни привърженици на западния парламентарен модел. Инж. Вълков разгръща своята дейност в подкрепа на Обединените нации при крайно неблагоприятни и даже свирепи условия.

Духовните ценности, които мотивират действията, са обект на тази книга. В нея събитията се разглеждат в тяхното историческо измерение, а не толкова в социологическото им звучене. Чрез фактографското описание на историята се очертават и образите на героите, които действат в определени реалности – и в такъв смисъл са чеда на своето време, а не лица, приспособени към възгледи и оценки на днешния ден. (Гиньо Ганев, предговор към “Времена и герои” от Недьо Недев, подготвена от ИК “Хермес”.) Предлагаме откъс от книгата.

Как Борис ІІІ се присъедини към Хитлер

Недьо Недев

Фактографската хроноскопия е бедна да представи комплицираната и напрегната драматичност на момента. Всички извори и свидетелства дават основание да се твърди, че цар Борис взема съдбоносното решение, но това му се удава трудно и той преживява една от най-разкъсващите кулминации на своето царуване.

Показателен е фактът, че когато Б. Филов се връща от срещата (4.І.1941 г.) с Адолф Хитлер и идва на доклад при царя (в 8 часа вечерта), те разговарят до 12 часа. След това Борис ІІІ прекъсва диалога, за да съобщи на Царица Йоана какви решения вземат. Царят я уведомява, че се определят към Хитлер. Моли я да не го чака и да си ляга да спи, а той се връща при Б. Филов, за да продължи обсъждането още два часа.

Човек опитен и културен, Н. Мушанов добива впечатления от д-р Георги М. Димитров и оставя следната характеристика: „Действително, д-р Димитров беше един много жив човек, способен човек, но краен. Говореше хубаво. Говорил съм още от по-рано, че е още млад човек, но ще ашладиса и ще тръгне по правия път”. Обстановката търси своите изразители и на сцената излиза най-непримиримият и най-решителният. Бившият премиер се надява младият политик да улегне и да се примири, а на практика става обратното.

Д-р Г. М. Димитров, единствен от тогавашните български лидери, показва качества и характер, нужни за енергични и непреклонни действия срещу хитлеристката агресия. Докато другите изявяват активност чрез словесни акции, маневри и подаване на оставки, той се подготвя да действа и пристъпва към конспирация. Трудно може да се установи доколко всичко това е било по негова инициатива или по настояване на Англия, защото великият Албион в момента се намира в страшна ситуация. След разгрома на Франция възниква опасност от нашествие на Вермахта в Островната империя.

Раздвижването в българското общество е забележимо, но то не се излива в улицата, не довежда до въоръжена съпротива или преврат, както става в Югославия.

Първо, безпартийният режим успява да създаде добра администрация, хомогенност в армията, съда и полицията. Мнозинството от ХХV обикновено Народно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване