11/02/11 13:41
(http://radiomilena.com/)

Откриха съкровище на цар Иван Шишман

Екип археолози откри съкровище на Цар Иван Шишман в крепостта „Кокалянски Урвич“ край София, съобщиха на пресконференция ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и Бони Петрунова.

Находката представлява 18 монети, намерени в притвора на църквата „Свети Илия“. Предполага се, че са били стотици, но голяма част е била намерена и иззета от иманяри. Монетите са били направени в периода между 1365-1371 година – в последните шест години от управлението на Иван Александър. Няколко от тях изобразяват Иван Александър с починалия му син Михаил.

Тъй като на тях не пише името на Александър, а на Шишман, се предполага, че това е първото монетосечене на Цар Иван Шишман. Те са били положени в началото на неговото управление. В притвора на църквата е имало и много богат некропол. Намерена е сребърна позлатена обица от 14-ти век, свързана с ктиторски погребения, както и няколко сребърни пръстена.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване