11/02/11 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Подпалиха френско издание

Редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо", чийто брой е посветен на изборите в Тунис, беше унищожена от умишлен пожар. По информация на полицията, той е причинен от хвърлена самоделна запалителна бомба, а пострадали няма. Специално за броя, посветен на Тунис, името на вестника беше изписано "Шариат ебдо", а за главен редактор беше обявен пророкът Мохамед, за да се ознаменува победата във вота на ислямистката партия „Ен Нахда“ /"Възраждане"/.
"Всичко е унищожено", заяви един от коментаторите на медията Патрик Пьолу, според когото пожарът е пряко свързан именно с темата на днешния брой. "В Туитър и Фейсбук получихме не малко протести, заплахи и обиди, които редакцията се канеше да предаде в полицията", посочи той.
Според главния редактор Шарб пожарът и пиратската атака срещу страницата на изданието са пряко свързани със специалния брой. "Всяка седмица правим провокации. Това ни е работата. Но ние сме също и издание, което съобщава горещите новини и ги коментира. Решихме да коментираме сега случващото се в Тунис и Либия. Направихме го с хумор. В броя няма нито една карикатура на пророка Мохамед с бомба в тюрбана, той просто е представен като момче, което има чувство за хумор", казва Шарб.
Редакцията на вестника излезе днес с изявление, че изданието е срещу религиозните екстремисти, но не и срещу обикновените мюсюлмани и подчерта, че подкрепя Арабската пролет, но не и Зимата на фанатиците.
Френският политически елит изрази възмущението си от палежа на редакцията на "Шарли ебдо".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване