11/03/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямизмът и демокрацията - възможен ли е щастлив брак по сметка

Газета.ру

Апокалиптичните прокоби за зелен ислямистки пояс от Африка до Близкия изток засега не се сбъдват: напротив, в Тунис и Египет ислямът започва да играе по демократичните правила.

Поредицата от революции в арабския Изток продължава и светът все по-често се пита какви ли плодове ще донесат. На пръв поглед излизат верни тревожните предсказания, че вместо диктаторите на власт ще дойде радикалният ислям. Защото уж само те, презрели всяка демокрация, можели да държат изкъсо тази неуправляема и страшна сила - сега обаче тя се изтръгнала на свобода.

Ислямистката партия Ан Нахда събра над 40 на сто от гласовете на изборите в Тунис, а в Египет стават все по-популярни “Мюсюлманските братя”. Някои аналитици им предричат към половината гласове на предстоящите избори в тази страна. И накрая, Муамар Кадафи едва-що бе посрещнал кървавата си смърт край Сирт, когато главата на либийския Преходен национален съвет заяви, че бъдещето на страната ще се определя от шериата.

У нас - в Русия, тревогата е примесена с немалка част антизападно злорадство. Ето, впрегнахте Гугъл и натъкмихте разни революции, съсипахте с бомби дворците на тираните - на ви сега Ал Каида от Африка чак до Близкия изток.
Ще си изпатят, то се знае. Нещата обаче не са толкова прости, както си мислят всички наплашени и злорадстващи.

Близо година преди “арабската пролет” американският институт “Пю” организира обширно социологическо проучване в ислямския свят. Резултатите бяха твърде любопитни. Те показаха категорично, че Ал Каида губи популярност в тази част от света. Стана ясно, че реномето й е най-ниско в Ливан, където преобладаващото мнозинство охули Бин Ладен и компания. Осъдиха ги и две трети от турците, а в Йордания мнението им бе споделено от 62 процента анкетирани. Проучването не обхвана Тунис и Либия, но в Египет срещу Ал Каида се обявиха две трети от населението.

Това обаче не е всичко. Социолозите питаха и друго - какво мислят местните хора за демокрацията. Шампион отново бе Ливан, където 81 на сто от запитаните заявиха, че предпочитат демокрацията пред всяка друга форма на управление. На второ място пак излезе Турция със 76 процента, но и Египет не изостана много от двамата лидери - над половината египтяни направиха признания в любов към демокрацията. И само 22 на сто допуснаха, че в някои случаи все пак са за предпочитане недемократичните форми на управление.

След по-малко от година обаче за демокрация вече се бореха на практика всички жители на страната, а най-активните го правеха в центъра на столицата, на площад “Тахрир”. И привържениците на светската демокрация стояха рамо до рамо с “Мюсюлманските братя”.

В обичта на египетските ислямисти към демокрацията мнозина съзряха чисто прагматични мотиви. “Мюсюлманските братя” полагаха всички усилия да се включат в политическия процес още по времето на Мубарак и за целта обещаваха да се откажат от екстремизма.

Те са калени в политическите борби, имат чудесна организация и при демократични избори могат да разчитат на електорален успех. Споменатото проучване на “Пю” показа, че повечето египтяни са на положително мнение за ролята на исляма в политиката. С тяхната подкрепа “Братята” ще дойдат на власт по най-законния възможен начин, а сетне вече ще проявят истинската си същност. Нима не действаше по този начин палестинското движение Хамас, тясно обвързано в идеен план с египетските ислямисти?

Този алармистки сценарий обаче поражда ред въпроси. Да, за “Мюсюлманските братя” наистина е изгодно да има демократични избори и те съвсем прагматично подкрепят идеята. Но същият този прагматизъм им подсказва, че върнат ли се на предишните екстремистки позиции, рискуват бързо да изгубят цялата народна подкрепа. Ще припомня, че две трети от египтяните изобщо не са във възторг от радикализма в духа на Ал Каида.

Прагматични стъпки от този род обаче ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване