11/05/11 16:16
(http://radiomilena.com/)

Ивайло Калфин: ДПС участва на страната на ГЕРБ в тези избори

 В „На шестия ден “ седмичния обзор на „Радио К2″ водещата Илиана Беновска и нейните събеседници разговарят по темата: След изборите – има ли свобода на словото и защо в България няма силна опозиция . На живо по телефона от Брюксел тя включи Ивайло Калфин евродепутат и кандидат – президент от БСП за тези избори.

Илиана Беновска: Г-н Клафин, чухте може би разговора в студиото, който е за свободата на словото и неговата липса ли са причина в България да няма силна опозиция? Да направим и корелация защо ГЕРБ успяха да имат свои президент , а БСП не?
Ивайло Калфин: ГЕРБ спечелиха изборите, защото получиха повече гласове. Как ги получиха това е една тема, по която дастатъчно се говори. От срещите си с хората имам представа и за натиска, заплахите, купуването, което беше направено от ГЕРБ. Така че те по този начин спечелиха изборите. Очевидно е , че и законодателството е такова и те за това го правят.
Илиана Беновска: Вие спечелихте страшно много гласове. Вас ви делят около 160 хил гласа от кандидата за президент на ГЕРБ.
Ивайло Калфин: Да, това са около 5% от действитените гласове, разликата не е голяма, но това вече няма значение. Росен Плевнелиев е избран с най- ниския резултат за президент от последните 20 години, но и това няма значение. Важно е какви изводи ще си направим.
Илиана Беновска: Каква беше причината – неспособността на БСП да привлече избирателите или в комутацията с ДПС между двата тура? Или причината беше в медиите, които манипулативно възхваляваха управляващите? Или и трите заедно?
Ивайло Калфин: Като се тегли чертата се вижда, че ДПС участва на страната на ГЕРБ в тези избори.
Илиана Беновска: Как го разбрахте?
Ивайло Калфин: По резултатите и мобилизацията на електората. Техният лидер беше използван една седмица, за да привлече анти вота към ДПС…
Илиана Беновска: Чакайте малко г-н Калфин, това какво е? Умишлен заговор на Доган с Бойко Борисов или отлив на членската маса на ДПС?
Ивайло Калфин: Гласуването между двата тура показа, че на втори тур активността е по ниска, отколкото на първи тур. Така, че не е отлив от лидера. Благодарен съм за тези гласове, които получих, това са 120 хил. гласа, но ДПС не участва на пълни обороти в тези избори и направи така, че се преляха техни гласове в ГЕРБ.
Що се отнася до медиите, не е редно избори в страната да се правят на принципа на „който може да си плати“, когато се правят избори трябва до медиите достъп да имат всички кандидати. Дори на дебата в БНТ имаше нужда от заплащане – това не е редно.
Илиана Беновска: Г-н Калфин, имах среща с министър председателя за монополното положение в медиите и за цензурата. Позволих си да му кажа, че според мен, и ви питам и вас, че управляващите трябва да осигурят финансиране и на извън парламентарно представените партии и граждански движения, за да могат те активно чрез медиите да участват в политиката. А информираността на гражданите да бъде гарантирана. Вие бихте ли подкрепил една такава идея?
Ивайло Калфин: Бих я подкрепил особено когато има избори, защото всички трябва да са равнопоставени. Има проблем с принципите на демокрацията у нас.
Илиана Беновска: Да се върнем на корелацията на партиите, които са извън ГЕРБ формално, практически съществува мнение за тайна договореност между ДПС – Ахмет Доган и ГЕРБ – Бойко Борисов. Как ще бъде гарантиран демократичният процес и пак в тази корелация, съществуването на опозиция и свободни медии. На вас се възлагат парадоксални илюзии да обедините и опозицията в дясно.
Ивайло Калфин: Няма как да обединим опозицията в дясно. Напрактика трябва да се взаимодейства с всички политически сили, независимо къде са позиционирани, за да се запазаят основни европейски принципи на демокрацията, които са много над партийните пристрастия. ГЕРБ не го прави това и те трябва да се защитят по някакъв начин.
Другият момент е каква алтернатива е левицата, какво предлага, какви са основните и послания, и към кого са отправени те. Тук вече трудно може да се търси сътрудничество с десните партии.
Илиана Беновска: Ще има ли БСП сили да се превърне в силната опозиция?
Ивайло Калфин: Искренно се надявам, че това ще се случи и да не се подмени с някакви вътрешни проблеми. Не мога да се бъркам там, защото не участвам във вътрешни лобита, нито имам отношение към тях. Това, което искам да видя е солидна позиция, за да може да се покаже, че това наистина е алтернативата не само на думи, но и на дела, с реални претенции на следващите избори да бъде отнета властта от ГЕРБ.
Илиана Беновска: Г-н Калфин, ще позволите ли в студиото с мен са журтналистът Георги Коритаров и Асен Генов, наблюдател за честността на изборите да ви зададат въпроси.
Ивайло Калфин: Разбира се.
Г. Коритаров: Г-н Калфин, след този резултат, който постигнахте и бележи количествено ръст в одобрението към БСП, не възнамерявате ли да направите стъпка към възстановяване на членство в тази партия и заемане на позиция? Това е важно, защото неформално има такива очаквания.
Ивайло Калфин: Не мисля, че с един член повече БСП може да реши повече проблеми. Не искам да влизам във вътрешно партийни спорове. Работя за това БСП да бъде силна партия и да може да отваря вратите към други кръгове в обществото. Това не минава задължително през моето членство в партията.
Асен Генов: Като активен потребител в интернет направих опит да се свържа с щабовете на водещите кандидатпрезидентски двойки, за съжаление получих отказ и от вашия щаб. Изборният кодекс ясно регламентира, че трябва да има заключителен дебат между двамата претенденти на втори тур, кой от двама ви избяга този път?
Ивайло Калфин: Обявих готовност и изпратих писмо до Росен Плевнелиев. От БНТ изпратиха писмо и до двамата кандидат – президенти за балотажа, видяхте че дебат нямаше. В една телевизия Плевнелиев каза, че няма нужда от дебати и хората са чули това, което е трябвало да чуят от него.
Асен Генов: Вашето мнение за темата, която подхвана Илиана Беновска за трансформирането на нечистия капитал през политическа реклама в политическо влияние. Не е ли по – добре да се забрани всякаква форма на политическа реклама в медиите с изборния закон и да преминем към модела на Великобритания, където има дебати и няма форма на заплащане?
ИвайлоКалфин: Не съм съгласен да се спре субсидирането на партиите, защото те започват да се финансират от неясни източници. За мен е важно да има равнопоставеност между кандидатите.
Илияна Беновска: Ако медиите не бъдат поощрени да се занимават с политика, те тогава се обръщат, както вие казахте към неясни източници за приходи. Така политиката ще остане извън дневния ред на обществото.
ИвайлоКалфин: Вие г-жо Беновска нали виждате в какво състояние са медиите? Това от, което ви е страх вече се е случило. В медиите единствено влиза темата, дали ни взимат или ни дават някакви пари от Европа. Медиите не се занимават с политика, занимават се с други неща.
Илияна Беновска: Корелацията между информационните източници и политическите процеси е ясна. Как БСП ще осребри, подчертавам безспорния си успех за мен на тези избори?
ИвайлоКалфин: Това е с около 30 % увеличение на гласовете в сравнение с парламентарните избори от преди две години. Важно е политическото поведение, което трябва да не бъде през медиите, за да стигне до хората. Очаквам консолидация и разговори с представители на обществото, създаване на каузи и генериране на подкрепа срещу това, което в момента прави ГЕРБ.
Илияна Беновска: Да засегна една чувствителна тема. Многотиражките са жълтите издания – Бойко Борисов първото си интервю даде за един такъв вестник. Вие от БСП ще имате ли куража да кажете на политиците мястото не е в жълтите издания?
ИвайлоКалфин: Трудно бих могъл да спра политици, които се появяват там. По собствено желания аз самият много избягвам да се появявам в тях, но не се знае кога може да попаднеш за нещо съвсем друго. Световната тенденция показва, че все по- малко се четат чисто политически издания. Политическото послание минава с нещо друго, което привлича внимание. Трябва да има някаква хигиена в това нещо.
Илияна Беновска: Какво да очакваме на Конгреса от БСП? Този въпрос в следващите месеци ще ви се задава до смърт на вас и на Сергей Станишев, и на Георги Първанов, както и на различните пртийни лобита. Какво да очакваме реално?
ИвайлоКалфин: Работя за всички положителни процеси в БСП, да не изключваме и деструктивните такива. Изпитвам известни съмнения, че президентът ще се върне като лидер на политическа партия. Пак ви казвам за мен е важен продуктът, който излиза от партията – лицата и посланията. Затова нямам намерение да влизам във вътрешно партийни коалиции и групировки, това не е важно за обществото и за мен.
Г. Коритаров: Защо мислите, че ако влезете или се върнете в БСП това означава да влезете във вътрешно партийни групировки?
ИвайлоКалфин: Пак казвам за мен не са важни лицата, важни са продуктите и това, което излиза. Привързаността ми е към политическия продукт.
Г. Коритаров: Не знам да ли си даваме сметка, че този разговор е един от най- важните политически през призмата на проблемите в ляво и в БСП. Казвате, че няма да се върнете в БСП, това може да даде повод на много хора да кажат, че кандидатурата ви е своебразена политическа самоцел, че тя не носи онази преспектива, която произтича от логиката на едно движение, включително и вашето лично такова, помагайки на левицата най- важният кандидат да се интегрира и да даде опция за нейното развитие.
Ивайло Калфин е първият политик, който дава категорична оценка за поведението на ДПС. Ръководството на БСП не даде такава оценка, и затова казаното от него се доближава до анализа направен от Бойко Борисов за ролята на ДПС, отколкото това, което възпитано Сергей Станишев се опита да внуши, че ДПС все пак са помогнали.
Илиана Беновска: Г-н Калфин, при вашето нежелание да се върнете в БСП не сезирам отрицание , а една по- широко скроена позиция. Така ли е?
ИвайлоКалфин: Точна така. Нямам проблеми и работя с БСП съвсем открито. Винаги съм смятал, че БСП като най- влиятелната партия в ляво трябва да бъде отворена и за избиратели, и за коалициите.
Асен Генов: Вашите членове на СИК и ОИК ще проговорят ли за всичко това, което се случи в България на избори 2011 – та?
Илиана Беновска: Ще се опитатели с провомощията, който законът ви позволява тези избори да бъдат обжалвани? За касиране мисля, че е невъзможно.
ИвайлоКалфин: Юридическият екип в БСП обобщава всички тези сигнали и преценява, доколко могат да се повдигнат юридически процедури след това. Натискът не беше само в секциите и избирателните комисии. Това, което видях в страната са: общински служители, държавни чиновници, които са заплашвани с уволнения. Видях да бъдат привиквани фирми и заплашвани техните служители. Въпреки че колкото повече си мълчи един човек, толкова повече ще го мачкат. Гражданската съвест е тази, която ще каже да аз бях притискан от ГЕРБ – много такива хора има.
Илиана Беновска: Като евродепутат ще потърсители външно съдействие и дали по- важното от това ще бъдете чут при огрозата от разпад на ЕС?
Ивайло Калфин: Ще бъда чут. Вече правя това, включително говорейки и с наблюдателите от организацията за сигурност и сътрудничество (ОСС), там в доклада може да видите много от порочните практики, които се случиха в България. Начинът за провеждане на изборите е една от основните ценности на демокрацията.
ЕС няма да се разпадне скоро. Не значи, че всички останали проблеми извън Евро зоната са загърбени. Никой няма да дойде да ни реши въпросите, ако гражданите търпят да се подиграват с изборите, няма кой да дойде и да го поправи това нещо освен тях.

Източник: „Радио К2″/АгенцияКросс

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване