11/05/11 07:58
(http://e-vestnik.bg/)

Пиратската партия в Германия е заплашена от корабокрушение

ДПА

Германската Пиратска партия, привличаща младите, ползващи интернет избиратели, разочаровани от традиционните партии в страната, пожъна изненадващ успех на неотдавнашните регионални избори в Берлин, като спечели 8,9 % от гласовете.

Германските избиратели обаче все още чакат да видят какво в действителност ще им предложат Пиратите, след като спечелиха първото си депутатско място в провинциалния парламент.

Социологическо проучване през октомври на изследователската група “Форса” постави Пиратската партия с 8 процента национална подкрепа преди Партията на левите (смесица от разочаровани социалдемократи и бивши поддръжници на главната източногерманска социалистическа партия) която в момента има 7 процента подкрепа.

Пиратската партия, която следва модела на шведския си еквивалент, беше създадена преди пет години и от тогава привлече 13 000 членове в цяла Германия.

В началото партията се съсредоточи върху споделянето на файлове и свободното мултимедийно теглене от интернет. Сега те искат промени в законите за авторското право и патентите и подкрепят правото на лична неприкосновеност както в интернет, така и във всекидневния живот.

Председателят на партията Себастиян Минк казва, че последните социологически проучвания са доказателство, че успехът на Пиратите не е случаен. Той описва партията като “социални либерали от дясното”.

Целта на неговата партия е да направи политиката по-отворена и прозрачна, каза той наскоро пред репортери. Партията иска промяна в комуникацията между законодателите и гражданите и интернет да играе по-голяма роля за това, каза Минк.

Въпросът обаче е дали вотът за малко известните либертарианци, чиито програма включва по-добра защита на личните данни и легализиране на канабиса, е искрен или тактически.

Мнозина гласуваха за Пиратите в знак на протест, за да дадат сигнал против традиционните партии като социалдемократите, казва Аня Нюсбаум, една от поддръжниците й.

Въпреки че техният манифест беше малко постен и съсредоточен основно върху прозрачността, аз прецених, че повечето партии така или иначе не спазват обещанията си, така че реших да се отцепя и да се огледам за алтернативи, обясни тя.

Нюсбаум добави, че Пиратите са донесли нещо “ново, свежо и малко анархистично” в политиката, което може да има само положителен ефект в една консервативна среда. Беше по-малкото зло - за мен решението се свеждаше до гласуване за Пиратите или да не гласувам изобщо, каза 38-годишната медицинска сестра.

Не само че някои от идеите им са спорни, но имаше и съмнения по повод предишното участие на някои от членовете им в крайнодясната Националдемократическа партия (НДП).

Редовите привърженици обаче не изглеждат притеснени. Техният снизходителен подход към миналото може да направи Пиратите уязвими за атаки от другите партии, които вече завиждат на техния успех. Този подход може да ги изложи на критики, казва Юрген Фалтер, политически анализатор.

Често сравнявана с ранния възход на Зелените, Пиратската партия представлява нещо ново и различно и се счита за най-големия съперник на Зелените, ориентирани към същия младежки електорат.

Зелените по-специално ще повдигнат въпроса, защото се страхуват от Пиратите. По-разумно би било партията да изчисти проблема или ще пострада тежко от това, казва Фалтер. Тепърва ще видим дали те ще оправдаят дадената им от обществото възможност - Зелените са в застой, отбелязва Нюсбаум.

Може би истинската причина за популярността на Пиратите е засилващото се мнение сред много избиратели, че останалите партии не предлагат реална алтернатива. Но макар че партията призова за “фундаментална промяна в политическите операции”, тя не направи нищо, за да обясни какво има предвид.

Интернет изцяло промени принципа на нашето мислене, казва Марина Вайс Банд, политически директор на партията. Следователно от ключово значение е да стимулираме образованието. Все пак, партията тепърва трябва да разработи позиция за външната политика, тъй като се е съсредоточила главно върху проблемите на интернет, признава тя.

Например, програмата на Пиратите включва безплатно пътуване в берлинското метро, но те все още не са уточнили как да се финансира ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване