11/09/11 19:45
(http://www.klassa.bg/)

bTV представя през ноември ситуационната комедия "Домашен арест"

„Домашен арест“ е заглавието на поредния филмов проект на bTV, който е продължение на стратегическата силна производствена дейност на медията в областта на създаването на българско телевизионно кино.
Ситуационната комедия е четвъртото заглавие в рамките на „Сезонът на българските сериали“, което медията ще завърти премиерно този месец във формат 24 серии.
„Като цяло, успяхме да създадем една среда, която оказва благоприятно влияние за родната филмова индустрия и е естествено продължение на нашата политика за възраждане на телевизионното кино у нас“, коментира Апостол Пенчев - директор „Телевизионни програми” на bTV Media Group, минути преди премиерното завъртане на пилотния епизод.
„Класа“ научи, че проектът „Домашен арест“ е продуциран от bTV Studios - новата марка, собственост на MediaPro Entertainment, която ще представя всички продукции за bTV. Режисьор на филмовата поредица е Петър Вълчанов.
„ Когато преди 8-9 месеца започнахме да разработваме идеята за комедиен продукт, заедно с творческия екип дълго обмисляхме, кой е правилният жанр, в който да насочим усилията си. Имахме много разговори и направихме редица анализи с колегите си от програмния отдел на bTV и другите продуцентски къщи относно тенденциите на пазара. Решихме все пак, че най-правилният подход е да разработим един класически оригинален ситком. Може би, защото самите ние в екипа харесваме този жанр, пък и защото видяхме, че в ефира липсва точно такъв проект“, сподели Миро Янев - изпълнителен директор на MediaPro Entertainment.
По думите му, значима роля за създаването и структурирането на проекта има британският режисьор Бен Келет, който е един от популярните режисьори на ситкоми във Великобритания и е носител на няколко награди за работата си, щатен режисьор в Би Би Си , носител на приз на BAFTA за работата си.
„В началото той много ни помогна да разберем какви са детайлите и какви са предизвикателствата за създаването на такъв проект. Отказахме се от варианта за адаптации и твърдо решихме да го направим изцяло авторски по оригинален сценарий“, допълни Миро Янев.

Актьорският състав е изграден от популярни и обичани имена

В главните роли зрителите на bTV ще видят едни от най-популярните български артисти – начело с емблематичната Татяна Лолова, Филип Аврамов, Мая Бежанска, Иван Панев, Боби Турбото и много други. Други звезди от телевизията, театъра и обичани личности от всички сфери на живота ще се изявяват като гост звезди в ситкома.
Миро Янев разкри пред „Класа“, че Татяна Лолова изключително много е подкрепила филма и е споделила огромна част от опита си с екипа. „Ние научихме много от нея, надявам се и тя да е взела нещо от опита си, придобит в работата си с нас“, допълва Янев. „Мая Бежанска, Иван Панев, Филип Аврамов и всички останали актьори практически създават този проект и го правят жив.“

И още за началото

Точно преди година Миро Янев възлага на Нели Димитрова ролята на главен сценарист. Тя приема при условие - сама да избере екипа си, в който включва като съсценаристи Тео Чипилов и Николина Бочева.
„Щастлива съм, че Миро Янев и Ники Пенчев - творчески продуцент и един от режисьорите на проекта, ни дадоха възможността да работим спокойно в продължение на много месеци, за да подготвим библията, презентацията на филма, и пилотния епизод според практиката на повечето продуценти. Важно е ,че те финансираха изцяло изработването на първия сезон“, разказва Нели Димитрова, главен сценарист на „Домашен арест“ .
„Изпипвахме сценария и детайлите по такъв начин, че той да звучи просто и ясно, да звучи така все едно всеки може да го напише. Смятам, че в това е тайната – нещата така да бъдат полирани до степен на чувство в зрителя за лекота и директност. Именно това е най-трудното в литературната работа.“

„Животът е кратък, бракът е дълъг, роднините са до гроб“ !

Ситуационната семейна комедия разкрива взаимоотношенията между семейството на мама Ели – властна реститутка . Според първоначалния замисъл, персонажът на тъщата - в който се превъплъщава прекрасната Татяна Лолова, е заложен като второстепенен. Впоследствие той е доразвит като централен и се превръща в истински антагонист на действието.
Концепцията на филма може да се дефинира чрез максимата: „Животът е кратък, бракът е дълъг, роднините са до гроб“.
Всичко започва от там, че по стечение на обстоятелствата огромното семейство на Еми е принудено да заживее в една прекрасна къща - къщата на тъщата! Една от линиите на сюжета е амнезията, която обхваща зетя Коцето (Филип Аврамов) след травма на главата . Тя е добра отправна точка за съпругата Анастасия (Мая Бежанска) и майка й Еми да програмират нови любими занимания за Коцето, доскоро непривични – да чисти, да пере, да готви. Оказва се, че амнезията е голяма далавера и средство за серия от комични манипулации.
Онова, което си поставят за цел сценаристите, е зрителите не просто да се идентифицират с персонажите във филма, а и да ги разпознаят. Защото те са изключително близки до съвременната българска народопсихология и БГ модела на комуникация между тъща и зет, свекърва и снаха, както и до стереотипния образ на съпруга, който все се опитва да кръшка, с надеждата, че винаги ще му се разминат малките прегрешения.



МНЕНИЯ


Иван Панев: Нещата не са еднозначни в сериала, което е много хубаво
„ Комедията е нещо много приятно, но трудно за правене. Събрахме се страхотен екип, благодарен съм на шанса и съдбата за това. Сигурен съм, че ще бъде успешен комедиен сериал. Творчески събитието е уникално за нашия тв ефир. Сценарият е много добър и смея да твърдя, че е на нивото на световните ситкоми. Много харесвам персонажа си, защото е близък до мен. Прототип от действителността нямам. Когато работя някаква роля, първо гледам да се опра на собственото си въображение и да изхождам от себе си, а после да търся опора или щрихи от действителността. Героят ми е обикновен човек, учен, привърженик на справедливостта. Винаги се опитва да бъде честен и затова изпада в смешни и абсурдни ситуации. Нещата не са еднозначни в сериала, което е много хубаво. За „Класа“ мога да кажа, че вече започна подготовката на премиерната постановка на Музикалния тетатър - „Лелята на Чарли“, която ще е под моя режисура. В началото на другата година е премиерата в зависимост от програмирането на новите проекти.

Татяна Лолова: Всеки прекрасен мъж има нужда от една добра жена до себе си
„Много е приятен актьорският и сценарният екип. Бях притеснена в началото, защото ние обичаме да помагаме на сценаристите. Позволяваме си да се намесваме в текстове на прочути автори. Спомням си, че имах нахалството в една пиеса на Стратиев да добавя текст, а той имаше благородството при целия си талант да ме допусне до това, което бе добре прието от публиката. Мислех, че няма да имаме тази свобода тук, но се оказа, че сценаристите с удоволствие приемат неща, които творчески раждаме по време на игра и са част от вътрешния свят на героите. Режисьорът също приветства нашите хрумки и дообогатяване на характерите. Снимачният ден е по-различно дълъг. Понякога се налага да снимаме по много часове, друг път не е така. С Иван Пенев работихме заедно в „Английският съсед“. Филип е прекрасен актьор, а камерата много го обича. Той може да бъде хем красив, хем смешен. Радвам се, че сме заедно с Мая Бежанска. Те са великолепни партньори. В личен план за семейния живот си мисля, че всеки прекрасен мъж има нужда от една добра жена до себе си, с която заедно да бъдат едно цяло“.

Филип Аврамов: Ситкомът изисква пълна отдаденост на актьора
„Снимаме с ужасно много дубли. Този тип жанр има нужда от много гледни точки, за да се монтира динамично филмът. Това е традиционен похват. Крайният резултат е наистина заразително смешен, но като производствен процес е изключително трудоемко. Мисля, че процесът на повторенията все пак е полезен, защото той позволява и много неща да бъдат вкарани като находки. Важното е репликите ни да звучат категорично – да бъдат заковани и да бъдат ударни. Това е стилът, който преследваме. Иначе - имаме много импровизации, които обаче актьорът трябва добре да запомни. Заради Таня Лолова приех да участвам в сериала. Ситкомът е голямо цедене, защото иска висока работоспособност и пълна отдаденост. В последно време актьорската ми рефлексия ме кара да помня всеки разговор – дори личния в момента, за да мога да го върнем и да го повторим, ако трябва. Между дублите има много хумор и ние се забавляваме, но в основата на производството на ситкома стои къртовски труд. За един резултат от 20-тина минути ние работим поне два дни“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване