11/09/11 19:39
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорите обърнаха гръб на еврото

Масирани разпродажби на еврото активизираха валутния пазар в сряда. След няколко поредни сесии, в които инвеститорите не успяха да намерят точната посока, последва рязко отдръпване от единната валута в полза на американския долар и японската йена. Новините идваха отново от Европа, като този път Италия попадна във фокуса на събитията. Спекулациите, че Рим няма да може да се справи с плануваните бюджетни ревизии и плановете на министър-председателя Берлускони да подаде оставка, потопиха еврото. Двойката EUR/USD загуби близо 2%. Най-търгуваният валутен крос се търгуваше около 1.36 преди началото на американската сесия, като дублира нивата от преди месец.
Рискът от допълнително влошаване на финансовото състояние на Италия е особено висок, тъй като нейните дългове са по-големи от общата сума на заемите, които Гърция, Португалия и Ирландия трябва да връщат. Задълбочаване на италианските проблеми ще повлекат след себе си и редица частни компании, като под особен натиск ще попаднат френските банки, които са най-големите чуждестранни притежатели на държавни облигации на Италия. Що се отнася до перспективите, най-вероятно единната валута ще остане под натиск в средносрочен план, тъй като докато са налице негативни новини около задлъжнялостта на европейските държави, ще се появяват и спекулации за разпадане на валутния съюз. Антикризисните механизми, гласувани в края на октомври, с които Европа се опита да гарантира стабилност, не могат да дадат толкова бързо резултат. Политиката на ЕС и ЕЦБ изглежда правилна в дългосрочен план, но моментното предимство определено е на страната на долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване