11/09/11 19:50
(http://www.klassa.bg/)

Потребители на ток средно напрежение излизат на свободния пазар

Всеки клиент ще има право да избере доставчик на електроенергия, а предприятията, които в своята дейност използват електроенергия средно напрежение, ще я купуват от свободния пазар и няма да имат статута на защитени потребители. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които в момента се обсъждат.
Досега за защитени потребители, които купуваха ток по фиксирани цени, бяха определени битовите абонати на електроразпределителните дружества и малките и средните предприятия. Оказа се обаче, че фирмите са много динамични и бързо влизат в критериите за тези предприятия, но после също така бързо излизат от тях. Затова основният критерий ще бъде напрежението, което те използват, поясни вчера зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Дилян Добрев. Според него така ще се постигне и по-голяма либерализация на енергийния пазар.
Промените предвиждат да отпадне текстът, който досега изключваше възможността за събирането на т.нар. такса електромер. Това не означава, че задължително ще бъде начислявана. Обсъждат се различни варианти за определянето на разходите за достъп до мрежата - да са фиксирани или да зависят от потреблението, поясни Николай Налбантов, директор на дирекция в МИЕТ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване