11/11/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Секс и пици за чернокожия кандидат-президент

Хърман Кейн на корицата на сп. Нюзуик

Хърман Кейн обича да разказва историята за баща си Лутър, който през 50-те години си изкарвал прехраната в Атланта, щата Джорджия, като работел на три места, включително като личен шофьор на шефа на Кока Кола, Робърт Уудръф.

Последният така се привързал към своя шофьор, че когато Лутър поискал акции на компанията вместо обичайните подаръци под формата на парични възнаграждения, възрастният мъж с радост се съгласил.

Ако Лутър Кейн, шофьор, е имал само половината от обаянието на Хърман, кандидат за президент на САЩ, историята изглежда доста смислена. От всички водещи кандидати за номинацията на републиканците най-лесно е да харесаш Кейн.

Обаянието и интелектът на Кейн в началото на миналата седмица изстреляха постигналия всичко сам плутократ, бивш управител на верига пицарии, до челните места сред кандидатите за републиканската номинация. Неслучайно в заглавието на последната му книга “Това е Хърман!”, чието популяризиране понякога изглеждаше, че взема връх над същинската кампания, има удивителен знак.

Почти всичко около Кейн причинява някакво удивление. Той е работил като ракетен инженер във флота! Излекувал се е от раково заболяване в четвърти стадий! Кейн е баптистки проповедник и мотивиращ оратор: той може да възпламени аудиторията, да я постави на колене и после да я накара да заскандира.

Избирателите, които са се срещали с него лично, са примамвани от неговата голяма усмивка и южняшкия пламък в очите му. Възможно ли е той наистина да е човекът? Дори и преди да избухне скандалът с твърденията за сексуален тормоз, популярността му започваше да озадачава професионалните политически анализатори.

Наистина, той набираше популярност според социологическите проучвания, но трябва ли те да вземат насериозно неговите шансове да стане президент? Той сериозно ли гледа на собствените си шансове или просто се опитва да накара повече хора да си закупят книгата му и прави шоу от брътвежи?

Сред признаците, че той действително може да не очаква да спечели номинацията се включват провалът в организирането на силна кампания за първичния вот в щата Айова и изграждането на организация или паричен фонд, които да са достатъчно солидни, за да го преведат и през надпреварата в другите щати, ако спечели в този.

Експертите са единодушни, че той не се надява на нищо, въпреки че Нейт Силвър, корифеят в статистиката, предизвика ожесточени спорове, като размишлява в интернет страницата на в. “Ню Йорк таймс” относно това дали Кейн няма никакъв шанс да спечели номинацията или да кажем шансът му е едно на 50.

За съжаление миналата седмица всички подобни сметки загубиха стойността си. Периодът от живота на Кейн между 1996 и 1999 г. като президент на Националната ресторантьорска асоциация във Вашингтон, окръг Колумбия се оказа една от най-мрачните спирки в иначе завладяващия житейски път на този кандидат.

Миналата седмица той се завърна във Вашингтон, за да обясни колко прекрасни са идеите му за опростяване на данъчната политика, известни като “план 9-9-9″: премахване на подоходния данък и заменянето му с плосък данък и данък върху продажбата. При пристигането му обаче се разпространи новината, че когато е бил президент на асоциацията поне две негови сътруднички са го обвинили в сексуален тормоз.

До този момент кампанията на Кейн по един прекрасен начин се различаваше от общоприетото. В една реклама мениджърът му тихо се взира в камерата, пушейки цигара, и казва, че някои хора са смахнати, а други са брилянтни. “Оставете Хърман да бъде себе си” се превърна в негов лозунг, като кандидатът съзря в спокойна си личност своето най-опустошително оръжие.

Може ли Хърман да продължи да бъде Хърман с оглед на обвиненията в сексуален тормоз? Може би, особено, ако обвиненията срещу него се окажат неверни, недоказани или преувеличени. Но част от оригиналността в повествованието на Кейн започна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване