11/12/11 10:56
(http://e-vestnik.bg/)

Да снимаш социализма

След 36 години работа във в. “Народна младеж” Кольо Панамски изхвърлил негативите, защото никой не ги поискал

Снимка: Нели Томова

Ако навремето Кольо Панамски беше последвал семейната традиция, животът му вероятно щеше да премине сред машините в кожарския цех. В средата на петдесетте години обаче младият мъж от Ловеч сменя професията и днес името му заема важно място в историята на българската фотожурналистика.

Кольо Панамски работи във вестник „Народна младеж” 36 години, което му позволява да се докосне до епохата на социализма така, както само човек от медиите може да го направи – отблизо и в детайли. Фотоапаратът му е запечатал емблематични места и хора, исторически събития и срещи от времето на режима, което мнозина се опитват да забравят, но така или иначе остава неделима част от миналото на страната.

Черно-белите снимки на фотографа са съхранили образите на комсомолци, развяващи червени знамена, на работници, които изграждат основите на бъдещи заводи, първенци в производството, спортисти и космонавти.

Кольо Панамски показва снимката, която е направил на Пеле 1962 г. Снимка: Нели Томова

Кадрите от официалните срещи на Тодор Живков се редуват със снимки от младежки фестивали по целия свят и международни футболни мачове, в които играят звезди като Пеле. Сред портретите  на Николай Хайтов и Станислав Стратиев, изникват и младежките лица на водещата от CNN Ралица Василева и Евгени Минчев , като че ли излезли от една друга реалност.

Историята на Кольо Панамски започва от случайно прочетен вестник, в който се обявява, че фотографското училище в София приема отслужили мъже. По това време той работи в кожарска фабрика, където получава добра заплата. Въпреки че си няма и понятие от фотография, Кольо се записва в училището. „Дадоха ни по един Киев и като му свалих обектива, изобщо не знаех как да го сложа обратно”, смее се фотографът и добавя, че е започнал да учи с голямо желание.

Кольо Панамски през 80-те години. Снимка: Личен архив

След като завършва училището го викат запас и изкарва още три месеца служба. От немай къде се връща на работа във фабриката, където се е утвърдил като майстор. Отново попада на обява във вестник, че в „Народна младеж” търсят фоторепортер. Така през 1954 година се явява на конкурса с още двайсетина кандидати – все опитни фотографи. Той е най-младият и с най-малко практика от всички, обаче го харесват може би точно заради това и така започва работа.

Още в началото тогавашният завеждащ отдел – художникът Радослав Маринов – Реме, му прави забележка за мустаците – все пак работят в младежки вестник – да ги обръсне! За Кольо обаче тънките мустаци са запазена марка и изобщо не желае да се разделя с тях. „Викам си, аз си имам занаят, ако не им харесва, веднага се връщам във фабриката…”, спомня си фотографът, който впоследствие прекарва половината си живот във вестника и то с мустаци. Успява да запали по фотографията и брат си Георги, който също развива успешна кариера в българската преса.

По времето на социализма спортните снимки са от малкото жанрове във фотожурналистиката, в който няма никакви изисквания, ограничения или цензура. Снимка: Кольо Панамски
Публикувана на 11/12/11 10:56 http://e-vestnik.bg/12742/da-snimash-sotsializma/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване