11/13/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Германия и Полша искат нова стратегия на ЕС за Русия

В писмо до първия европейски дипломат Катрин Аштън, министрите на външните работи на Полша и Германия призовават Европейския съюз да разработи нова стратегия за отношенията с Русия, съобщи руската редакция на Дойче веле. "Въпреки че планираната смяна на постовете между президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин не вдъхва надежда, ние трябва да следваме курс в посока на разширяване на отношенията между ЕС и Русия за преодоляване на политическата и икономическата летаргия", пишат Радослав Сикорски и Гидо Вестервеле. Писмото е изпратено преди предвидената за днес и утре дискусия на срещата на първите европейски дипломати в Брюксел, която ще бъде посветена основно на предстоящата през декември среща ЕС-Русия.
В писмото, до което се е добрал германският в. "Зюдойче цайтунг", се казва, че външните министерства на Германия и Полша са разработили концепция на стратегическо партньорство между ЕС и Русия. Целта е да се осигури на Москва "подобаващо място в демократична Европа". Евросъюзът трябва и занапред да оказва на Русия подкрепа при модернизирането на икономиката й и социалната и политическата система. В отговор ЕС очаква Москва да бъде "надежден партньор на политическата и икономическата сцена на Европа", а във военната сфера да се откаже от заплахите и да уважава основните принципи на ООН, ОССЕ и Съвета на Европа.
В документа се споменава и граничещата с Полша Калининградска област, която е "много деликатен регион, където увеличаването на военните сили може да стане пречка за доброто сътрудничество". Москва нееднократно е заплашвала, че в отговор за разполагането близо до границата й на елементи от американската ПРО може да инсталира в Калининград допълнителни ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Това припомня полският в. "Газета виборча". Според него още до края на годината Сикорски ще пристигне в Москва, за да подпише договор за пограничното движение между североизточните райони на Полша и Калининградска област.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване