11/13/11 19:04
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ подготвя стачка при нарастване на възрастта за пенсиониране

Социалният диалог ще бъде взривен и КНСБ ще тръгне към национална стачка, ако финансовият министър Симеон Дянков едностранно реши да увеличава с по 6 месеца на година от 2012 г. осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране. Това стана ясно от думите на лидера на синдиката Пламен Димитров вчера. От КНСБ заявиха още, че нарушаването на синдикалните права трябва да се инкриминира с промени в Наказателния кодекс и да се наказва с лишаване от свобода до 3 години е глоба до 5000 лева.
Пламен Димитров обясни, че КНСБ по никакъв начин не подкрепя идеята да се променя споразумението, подписано през 2010 г., в което бе посочено как точно ще нарастват възрастта и стажът. Според документа от началото на следващата година трябва да нараства стажът, за да достигне плавно през 2020 г. 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Възрастта за пенсиониране пък трябва да се увеличава също плавно, но едва от 2021 г. , за да стане през 2024 г. 63 години за жените и 67 години за мъжете. Сега жените се пенсионират на 60 г. при 34 години стаж, а мъжете - на 63 г. при 37 години стаж. В медиите обаче се появиха информации, че финансовият министър планира да поиска увеличаване на стаж и възраст с по 6 месеца още от догодина.
„Как може да стане това, при положение че няма достатъчно работни места и никой не създава нови“, попита Пламен Димитров.
„В много браншове има нагласата за преминаване към национална стачка, ако финансовият министър наистина официално предложи повишаване на възраст или стаж“, съобщи и вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров, председател на Националния стачен комитет. “Ако иска Дянков да има социално напрежение, ще му го дадем незабавно”, добави той.
Никифоров призна обаче, че до момента синдикатите не са получи предложение за промяна от финансовия министър и се информират за неговото мнение единствено от медиите. При тях не е пристигнало и официално предложение за това как би могло да се случи увеличението на пенсиите през следващата година, въпреки че Симеон Дянков обеща да е готов с анализ, който да е основание за окончателни предложения за социален пакет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване