11/13/11 13:03
(http://radiomilena.com/)

КНСБ се готви за национална стачка

КНСБ заплаши с национална стачка, ако Минситерски съвет приеме предложението на финансовия министър Симеон Дянков възрастта за пенсия и осигурителният стаж да започнат да нарастват плавно с по 6 месеца на годишно от 2012 г.

Според договорените и приети през 2010 г. от съвета за тристранно сътрудничество параметри на пенсионната реформа, които бяха заложени и в Кодекса на труда, възрастта за пенсиониране трябва да започне да се повишава чак от 2021 г., а следващата година трябва да започне повишението само на осигурителния стаж за пенсиониране и то с по 4 месеца.

„Това споразумение вече е облечено в законодателни промени, т.е. действащи закони, то не е само споразумение. Категорично заявяваме, че всяко нарушение, едностранно от страна на министър Дянков, ще взриви социалния диалог и ще доведе до моментални наши действия. Това не е заплаха, това просто е реакция, да знае“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него, по-добре е вместо възрастта и стажа да се увеличи максималният осигурителен доход. По този начин, посочи той, в НОИ ще влязат 100 милиона лева приходи.

синдикатите са недоволни и от факта, че не са били информирани официално от финансовото министерство за готвените промени, а са разбрали за тях от медиите. Те все още очакват и становището на Симеон Дянков за това как точно ще се случи предвиденото за следващата година увеличение на пенсиите.

Следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество е на 15 ноември.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване