11/13/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Люис Хамилтън спечели Гран при на Абу Даби

Пилотът на „Макларън-Мерцедес“ Люис Хамилтън успя да спечели предпоследния старт от шампионата на Формула 1 – Гран при на Абу Даби. Британецът стигна до успеха, след като стартиралият от първа позиция световен шампион Себастиан Фетел от „Ред Бул-Рено“ отпадна още в първата обиколка, след като спука гума. На втора позиция финишира пилотът на „Ферари“ Фернандо Алонсо, а трети остана съотборникът на Люис Хамилтън – Дженсън Бътън.
Нощната надпревара на пистата „Яс Марина“ в Абу Даби започна много обещаващо. Себастиан Фетел, който спечели рекорден 14-и полпозишън през тази година, тръгна мощно и не остави никакъв шанс на втория Люис Хамилтън. На влизане в завой номер 2 обаче Фетел спука гума и влезе в бокса. След бърз оглед на щетите по болида на световния шампион механиците на „Ред Бул-Рено“ взеха решение да не бъдат предприемани допълнителни рискове и по този начин германецът прекрати участието си в надпреварата. Отпадането на Себастиан Фетел сложи край на надеждите му, да изравни рекорда на сънародника си Михаел Шумахер от 13 победи в рамките на един състезателен сезон, постигнати през 2004 година. Въпреки това, Фетел пренаписа историята, изравнявайки легендата Найджъл Менсън, който има 14 спечелени полпозишъна в една година. Това постижение обаче може да бъде подобрено в последния кръг за сезона – в Гран при на Бразилия на 27 ноември.
В отсъствието на Себастиан Фетел Люис Хамилтън поведе колоната и не изпусна водачеството до края на състезанието. Победата е трета за пилота на „Макларън-Мерцедес“ през сезона след триумфите му в Китай и Германия. В генералното класиране при пилотите след световния шампион Себастиан Фетел са Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо, съответно с 255 и 245 точки. Марк Уебър е четвърти с 233, а Люис Хамилтън пети с 227 точки. При конструкторите „Ред Бул-Рено“ е убедителен лидер, пред „Макларън-Мерцедес“ и „Ферари“. „Сребърните стрели“ имат 482 точки, а „Червените кончета“ – 353.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване