11/14/11 10:21
(http://www.klassa.bg/)

Музикално утешение


"Весело сърце е като цяр благотворно, а отпаднал дух кости суши"
Притчи Соломонови/17:22/


ЮЛАНГЕЛО

Юлиан Периклиев – бас
Андрей Захариев - тенор
Георги Къркеланов - баритон
Пламен Бейков – бас
Димитрий Гамбурцев - тенор
Петър Петров – бас
Йосиф Герджиков - диригент 

Формация ЮЛАНГЕЛО представя новия си албум с музиката на България, Грузия, Армения и Корсика, събрана в странно назования диск "42" с концерт в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" на 26 ноември от 18:00 ч. Албумът е издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, а входът за концерта е свободен.

Концертът е част от празничните Климентови дни на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и се организира в рамките на фестивала на християнското изкуство „Слава във висините Богу”. Организатори са Столична община, Софийска света митрополия, СУ „Св. Климент Охридски”. Програмата представлява оригинален подбор от емблематични творби на българската православна музика, народни песни, мелодичните арменски църковни химни, покъртителните по своята дълбочина творби на грузинската духовна музика и специфичния колорит на корсиканската народна песен.



Вокална формация Юлангело е създадена като акапелно трио през април 1998 г. Основатели са Юлиан Периклиев (бас), Андрей Захариев (тенор) и Георги Къркеланов (баритон). Името на формацията представлява абревиатура от малките имена на създателите. Те са завършили Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ” и в периода 1987-1993 са солисти в хора за църковно славянска музика към училището, с ръководител Людмила Добринова. С този хор и тримата изнасят над 200 концерта в България, Германия, Австрия, Полша и Гърция. Те са лауреати от Международния фестивал за ортодоксална музика в Хайновка (Полша) през 1991 година.

От 1999 година към формацията са привлечени да сътрудничат Йосиф Герджиков - диригент и Пламен Бейков - бас. Освен тях в Юлангело участват: Димитрий Гамбурцев - тенор, Пламен Папазиков - тенор, Петър Петров - бас, Костадин Генчев - кавал, Стоян Павлов - тъпан и Кирил Петров - перкусии.

За десетте години от своето съществуване си група Юлангело се гордее с над 150 концерта в страната и чужбина и оригинална дискография от четири компакт диска. През 2000 г. ЮЛАНГЕЛО създават и музиката към няколко документални филма. През 2003 г. формацията участва на международния музикален фестивал “Сараевска зима”.


 
ЮЛАНГЕЛО са едни от малкото български музиканти, представили България в престижния музикален фестивал “Пражка пролет” през 2005 г. В края на 2006 г. те участват в официалното събитие в белгийската столица „Денят на София в Брюксел”, посветено на приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Те са и едни от инициаторите на Първия фестивал на старинната музика в Каварна 2007.

Слушането на подобни произведения изисква отворена душа и финна емоционална настройка. Спецификата изисква да се почни, че църковното пение - утринните, вечерните, акатиси, итанията, литургичните песни, химните, каноните,  и т.н. подобно на светите изображения - иконите съпътствуват Православното богослужение от най-древни времена. Чрез особено, свято изкуство на музиката ортодоксалното песнопение разкрива, подобно на иконопистта трансцедентната същност на битието, подобно на врата или прозорец, който се отваря пред сетивата-ушите и очите, за да се долови същността на съществуването, да се дочуе Божият промисъл. В ортодоксалната музикалната композиция са съчетани неповторимо и удивително хармонично образите на библейския Иерусалим и древна Византия; на подвижническия Египет и Тиваида. Прислушвайки се благоговейно към свещената поезия на словото и музиката в древните песнопения, вярващата душа не може да не усети в тях ритъма на Едната Свята, Съборна и Апостолска Църква Христова. 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване