11/16/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Испания се прощава със свещения дълъг обяд

Асошиейтед прес

Обяд в Мадрид. Снимка: брито

Ден след ден испанският главен готвач Хесус Лопес приготвя угощения - например гореща яхния от червен боб с пикантна наденица чорисо и резенчета бекон. И това е само първото ястие. След това идва огретен с хек върху пласт от спанак, а за десерт - сладкиш с пълнеж от крем. Лопес е собственик на малко, но скъпо заведение, предлагащо храна на делови хора, които ядат по старомодния испански начин и често идват да водят преговори или да отпразнуват сделки.

Те прекъсват работа за почивка за по два часа или повече, през която се хранят стабилно - остатъкът от работния ден може да отиде по дяволите. Но мнозина сега се чудят дали изпитващата трудности Испания може да продължи да си позволява да спазва тази традиция, която за някои е почти свещена. “Това е типично испанско. Проблемът е, че в днешно време има все по-малко неща за празнуване”, каза Лопес, приветлив, сериозен мъж на 48 години.

Наистина, във време, когато икономическата криза в Европа настъпва здраво, четвъртата по големина икономика в еврозоната е измъчвана от множество неволи и една от тях е ниската производителност, която е резултат от дългия работен ден. Испания се мъчи да намери начини да се възстанови, след като преди три години се спука балонът с жилищата, който до голяма степен захранваше икономиката. Безработицата сега се запазва на 21,5 процента. Трупат се дългове.

Едно нещо, което би помогнало, е съкращаването на традиционната черна дупка по средата на деня, която пречи на производителността, казват икономисти и застъпници за график от 9 до 5 в по-американски стил. Според поддръжниците на тази реформа хората биха били по-отпочинали и мотивирани, а оттам и по-продуктивни, ако можеха да стават по-рано и да се прибират вкъщи, за да се занимават лично с неща като обучението или отглеждането на децата.

Все повече компании най-малкото забелязват тези предимства и обмислят нов подход, но промяната на старите навици и начин на мислене - като представата, че оставането на работа до късно вечер ти печели червени точки пред шефа- отнема време, казват застъпниците на тази идея. Дори федерацията, която представлява малките и средните предприятия в Испания, съставляващи над 90 процента от фирмите в страната, казва, че заслужава да се обмисли премахването на дългия и разкъсан работен ден.

“Искаме да избегнем разтегнатите работни дни, които по никакъв начин не допринасят за производителността. Според нас този въпрос трябва да се проучи. Това е област, в която има място за подобрение”, каза Тереса Диас де Теран, която ръководи отдела за трудови отношения на федерацията. На 20 ноември предстоят парламентарни избори и частната лобистка група Асоциация за изпълнение на испанските графици, която настоява Испания да оползотворява по-добре времето - работно и свободно, разговаря с всички кандидати за министър-председател, за да подкрепят нейния призив.

Бизнес консултантът Антонио Камуняс, който ръководи компания, наречена “Глобални стратегии”, говори открито: “В Испания се пилее огромно количество време. В това няма съмнение.” Според статистическата служба на Европейския съюз Евростат от 17-те страни от еврозоната Испания е на 10-то място по производителност на един работен час.

В Испания няма закон, който да постановява, че работниците могат да почиват два часа, за да обядват - прекъсване, което по традиция се свързва със сиестата (въпреки че в днешно време подобна дрямка е само мечта за повечето испанци в големите градове заради дългите пътувания, които правят непрактично да се ходи до вкъщи за обяд). Продължителността на обедните почивки се договаря от профсъюзите и компаниите.

Всъщност преди десетилетия испанците наистина са обядвали по-рано в съзвучие с останалата на част от Европа. Но след испанската гражданска война от 1936 до 1939 г. и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване