11/16/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Италия има правителство от технократи

Бившият еврокомисар Марио Монти сформира правителство от технократи, което трябва да се справи с голямата дългова криза, застрашаваща не само Италия, но и еврозоната, предаде Ройтерс.
Рано следобед премиерът, който получи мандат от президента Джорджо Наполитано след оставката на Силвио Берлускони, представи списъка на министрите си (12 + 5 без портфейл), а по-късно кабинетът положи клетва в президентския дворец в Рим.
Представяйки екипа си пред медиите, Монти изрази надежда, че международните пазари вече ще са спокойни, че Италия има кабинет. Той добави, че сега трябва да убеди италианското общество и парламента в необходимостта от болезнени антикризисни действия.
Монти, който е уважаван икономист, поема също министерството на икономиката, включващо и финансите. Корадо Пасера, президент и изпълнителен директор на най-голямата търговска банка в Италия Intesa Sanpaolo (ISP), получи едно мегаминистерство на промишлеността, инфраструктурата и транспорта. Премиерът обясни групирането на тези три портфейла в едно с логиката, че трябва да се координират действията за икономически растеж.
Външните отношения са поверени на един уважаван дипломат от кариерата - Джулио Терци ди Сант Агата. В момента той е посланик на Рим във Вашингтон, бил е първи дипломат на страната в Израел и в ООН.
В кабинета има три жени, и то с важни портфейли: вътрешни работи – Анна Мария Канчелиери, правосъдие – Паола Северино, труд и равни възможности – Елза Форнеро.
За първи път Общността на Сант Еджидио, която има силно влияние в католическата църква, излъчва министър . Основателят й Андреа Рикарди ще отговаря за вътрешното и международно сътрудничество (без портфейл) . Бившият ректор на Политехниката в Торино Франческо Профумо е новият министър на образованието.
Въпреки че Монти бе казал, че иска в екипа му да има политици, това на практика не стана. Споровете между партиите вероятно са го разубедили по време на консултациите, отбелязва Ройтерс. Вчера премиерът защити избора си, като каза, че отсъствието на политици ще направи още по-силно правителството му, защото то ще се съсредоточи върху жизненоважните реформи вместо върху политически дискусии.
В четвъртък премиерът ще представи в Сената своята антикризисна програма, с която кабинетът трябва да получи вот на доверие и в двете камари до петък. След като при консултациите всички политически партии, без Северната лига, го подкрепиха, се очаква това да не е проблем.
Монти бе заявил, че правителството му трябва да бъде оставено да работи до редовните избори през 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване