11/17/11 23:25
(http://www.klassa.bg/)

Газовата връзка с Гърция ще бъде първата част на Южния газов коридор

Междусистемната газова връзка с Гърция, която ще бъде в експлоатация в края на 2013 г., е първата реална част от Южния газов коридор, по който ще се доставя каспийски газ от Азия за Европа. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред участниците в Черноморския енергиен и икономически форум, който се провежда в Истанбул. В изказването си Трайков подчерта решаващото значение за България на европейските газови коридори, които могат да осигурят диверсификация на газовите доставки за страната и региона. По време на форума бе обсъдена и възможността за продължаване на интерконектора до северното егейско крайбрежие и връзката му с бъдещ терминал за втечнен газ там.
Ние получаваме газ само чрез една тръба от Русия и активно търсим възможности за промяна на тази ситуация, каза министърът. Работата на правителството за изграждане на междусистемни връзки със съседните държави е съществена част от тези усилия, които ще допринесат за превръщането на опцията за алтернативни доставки на газ за Европа в реална възможност. Вече сме много близо до този момент, заяви Трайков. По неговите думи, през следващите две-три години, с финансовата подкрепа на европейските структурни фондове, България ще завърши интерконекторните връзки.
Особено важен и проектът на азербайджанския газов консорциум „Шах Дениз” за доставки на синьо гориво. Той подкрепи проекта като важен фактор за диверсификация на газовите доставки в Европа. Международната общност в момента води дебати за допълнителни рестриктивни мерки срещу Иран, от които може да бъде засегнат и консорциумът Шах Дениз заради участието в него на Иранската национална газова компания.
Като част от Европейския съюз България се присъединява към Третия либерализационен пакет и идеята за осигуряване на равен достъп до пазара за всички възможности за газови доставки. Изграждането на енергийната инфраструктура ще открие и атрактивни инвестиционни възможности, подчерта още Трайков.
Министърът говори и за перспективите за търсене и проучване на шистов газ в България като възможност за диверсификация на енергийните доставки. Имаме причини да се надяваме, че разполагаме с достатъчни количества шистов газ, които ще съдействат за енергийната ни независимост.
На форума той проведе срещи с гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Георгиус Папаконстантину за възможността да бъде построен терминал за втечнен газ на северното егейско крайбрежие на страната. То може да служи като регионален терминал за Гърция, България, Румъния и Сърбия. Работата по междусистемната връзка с Турция бе тема на разговора на министър Трайков с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Министър Трайков разговаря и с президента на Азербайджанската нефтена и газова компания Ровнаг Абдулаев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване