11/17/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Какво иде за Италия след позорния край на Берлускони?

Ройтерс

Берлускони с водещи от неговите телевизии. Снимка: от тв екрана

Падането от власт на Силвио Берлускони на фона на подигравките на враждебно настроените протестиращи е възможно да предизвика сериозен политически катаклизъм в Италия, подобен на този, който го изкачи до властта преди 17 години. Но макар и унизителният край на водещия разточителен живот медиен магнат, когото в събота събралата се тълпа обиждаше и наричаше “клоун”, несъмнено да е повратна точка, все още е доста неясно какво ще последва.

“Отърваването от Берлускони е краят на една ера. Големият въпрос е дали това е началото на нова ера или е началото на бавен срив и на пасивно носене по течението”, каза Вивиън Шмид, преподавател по междуанродни отношения в Бостънския университет.

Берлускони разполагаше с огромна власт над тази страна в продължение на почти две десетилетия, появявайки се на сцената през 1994 г., след като старите порядки бяха пометени от голям корупционен скандал. Личното му обаяние, комуникативните му способности, неговият контрол върху медиите и огромното му богатство в комбинация с неговото политическо влияние му предоставиха голяма власт, която се разпростираше във всички сфери на живота в Италия.

Тормозен от сензационни секс скандали и съдебни дела за измами, той е обвиняван, че не само е снижил качеството на политическия живот и на обществото, тъй като аферите му с млади оскъдно облечени актриси, участващи в телевизионните му шоу програми и устройваните според слуховете оргии в неговата вила създават порочен модел за младите жени.

Неговото отстраняване, извършено без да има някаква личност, която би могла да се сравнява с него и да заеме мястото му, само по себе си ще е началото на революция, но мъчителния начин, по който Берлускони накрая беше изхвърлен от властта, след като Италия беше изправена на ръба на икономическа катастрофа, задействаха други сили, които могат да променят политическия пейзаж.

“Насоката се променя. Мисля, че ще видим един нов темперамент в италианската политика, няма друга толкова харизматична фигура като Берлускони, която да доминира”, каза професор Ерик Джоунс от университета “Джон Хопкинс” в Болоня.

Съставянето на технократско правителство, оглавявано от бившия еврокомисар Марио Монти - поканен от италианския президент, за да се пребори с кризата, в която италианският дълг достигна необслужваеми нива - вероятно ще възстанови силите, разкъсващи старите порядки.

И в ляво, и в дясно ще се изправят пред дилемата дали да подкрепят реформите, които Монти иска да извърши, за да възстанови доверието на международната общност, но които ще са и доста непопулярни сред някои от техните избиратели.

В самата партия на Берлускони “Народ на свободата” съществува сериозно разцепление във връзка с подкрепата на новото правителство, считано от мнозина за недемократично. Според анализатори партията, изградена изцяло около личността на Берлускони, може да се разцепи, предизвиквайки голямо прегрупиране в центъра и в дясно.

Кризата стана причина и за напрежение в редиците на коалиционния партньор на Берлускони, “Северната лига”, като нейният находчив основател Умберто Боси беше заплашен от това да последва съдбата на вече бившия премиер.
Вероятно “Лигата” ще излезе от коалицията с “Народ на свободата” и ще премине в опозиция, което ще внесе смут в доста общински съвети на север, където двете партии са в съюз.

Подобно напрежение има и вляво, където най-голямата сила, Демократическата партия, може сериозно да се разедини заради подкрепата за кабинета на Монти, в момента, в който той започне да прокарва реформите в пазара на труда. На тези реформи се противопоставят техните съюзници - профсъюзите.

“В Демократическата партия има разединение - има центробежни сили, които в момента са доста силни”, твърди Джоунс. “Ще последва необичаен период на противопоставяне и раздробяване”, каза той за Ройтерс.

“През 20-и и сега през 21-ви век всяко италианско поколение преоткрива себе ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване