11/19/11 13:24
(http://e-vestnik.bg/)

Един французин за приключенията си с дъновизма и Тибет

Журналистът Себастиен Борго опознал Дънов от негов ученик във Франция, бил при будистки монаси, казва, че Китай е бъдещето

Сабестиен се вози из Тибет на мотора на свой местен приятел. Снимка: личен архив

Френският журналист Себастиен Борго се е интересувал от различни духовни течения, сред които и от учение, разпространявано във Франция от Михаил Иванов, ученик на Петър Дънов. Оказва се, че въздействие от учението на последователя на Дънов и до днес е останало във Франция.
Михаил Иванов все още е популярен сред отделни хора във Франция, е роден през 1900 г. в македонското селище Сербци, по-късно семейството му се премества във Варна. На 17 години той се среща с Петър Дънов и става ревностен негов последовател. След като завършва висше образование в София започва преподавателска дейност, след което става директор на колеж. През 1937 г. Дънов го избира, за да разпространява дъновизма във Франция. Започват да наричат Иванов „Брат Микаел” и още Микаел Айванхов. Същата година той пристига във Франция и основава т. нар. Френско братство – по модел на Братството на Дънов. Изнася безплатни лекции във Франция и други страни. Основава дъновистки центрове в Севр (югозападните покрайнини на Париж) и Бонфен (югоизточната част на Франция), които и досега са малки средища на дъновизма във Франция. Но според Себастиан Борго там става въпрос за малки общности от няколкостотин души. Любопитно е, че през 1981 г. Иванов пристига в България по покана от официалната атеистична комунистическа власт - по случай 1300 години от създаването на българската държава. Поканата най-вероятно е отправена от дъщерята на Тодор Живков Людмила, издигната до член на Политбюро на БКП, но същевременно известна със наклонностите си към източните учения и Дънов.

Ученикът на Дънов Михаил Иванов, който създал свое учение във Франция. Снимка: от архива на Себастиен

Иванов умира през 1986 г. във Франция, 42 години по-късно от Дънов. При посещение в Индия получава вид духовно звание - Омраам. Интересното е, че наименованието на учението във Франция, се различава от името на оригиналното учение. По беседите личи, че Иванов се възприема, освен като последовател на Дънов, и като учител, с известна самостоятелност.
32-годишният Себастиен Борго, който се интересува от разклонението на дъновизма във Франция, е роден в Париж. Следвал е право, политически науки и икономика – много и различни специалности заради многостранните си интереси. Завършва и журналистика в Лил. Работил е за различни френски телевизии, сред които France 3, TFI, LCI. Сега работи във френско ежедневно предаване, наречено „Малкия вестник”.

Себастиен Борго. Снимка: Личен архив

През юни тази година Себастиен беше за месец в Тибет, за да заснеме документален филм и да изучи будизма отблизо.
Ето какво разказва той за Михаил Иванов, за приключенията си с дъновизма, будизма, религиите и Тибет:

За дъновизма

“Доколкото знам, учението на Иванов е много близо до това на Дънов. Иванов е изучавал паневритмия (б. а. - съществена част от дъновизма, вид свещен танц според последователите му), християнство, медитация. Всички тези неща са вдъхновени от наученото от Дънов, който го е изпратил във Франция през 30-те години на миналия век. Там Иванов е обяснявал, че дъновизмът е свързан с богомилите, които са съществували в България преди векове. Тази генеалогия усилва интереса на французите последователи на Иванов.
Открих го благодарение на приятел, който ми даде една от книгите му. Той не е много популярен във Франция, само отделни хора го познават. И ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване