11/19/11 08:51
(http://radiomilena.com/)

Избират на тъмно съдиите

 Съдиите и прокурорите вече ще се избират на тъмно. Причината е, че Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според която членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да избират магистратите с явно гласуване, предаде actualno.com. Съдът върна старата разпоредба, според която шефовете се избират тайно, както се назначават съдиите, прокурорите и следователите, става ясно от решението. Съдиите Емилия Друмева, Румен Ненков, Благовест Пунев и Стефка Стоева обаче са подписали с особено мнение за връщането на тайния вот. В този случай остава неясен казусът по оспорването на избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.
Преди две седмици 3-членен състав на Върховния административен съд определи за незаконно назначението й, защото ВСС е взел решението с таен вот вместо с явен, както предвиждат поправките в съдебния закон. КС обаче отмени тази разпоредба като противоречаща на конституцията. Ако петчленният състав на ВАС приложи директно конституцията, може да остави Владимира Янева на поста.
КС отменя и текста, според който членовете на ВСС трябва да минат през проверка на специалните служби, за да получат допуск до секретни данни. В края на февруари депутати от БСП и ДПС сезираха съда заради поправките в ЗСВ и в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава специализиран съд и прокуратура. Искането беше подписано от 58 депутати. Според съдиите създаването на специализиран съд и прокуратура не е противоконституционно, защото „се създава със закон, притежава точно определена специална компетентност в една точно определена област“. Според КС и в спецструктурите ще трябва да се отпускат до 20% от броя на свободните места за външни за системата юристи, нещо, което беше забранено в ЗСВ. Това правило обаче ще бъде приложено единствено за местата в специализирания апелативен съд и спецследствието, където местата още не са попълнени

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване