11/20/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Сирия - опасност от гражданска война

Франс прес

Опасността от гражданска война е надвиснала над Сирия заради увеличаващите се нападения на дезертьори срещу силите на режима и защото не се очертава бързо решение на кризата, смятат анализатори. “Колкото повече международната общност тъпче на едно място по сирийския въпрос, а Арабската лига се бави и не принуждава Сирия да действа, толкова повече се приближаваме към сценария на гражданската война”, казва директорът на центъра Брукингс-Доха Салман Шейх.

“Изправени пред непреклонността на страни като Русия, които отказват налагането на каквито и да е санкции срещу режима на Башар Асад, ние ще се озовем в ситуация, в която никой повече няма да говори за политическо решение на сирийската криза и сирийците ще започнат да се бият помежду си”, допълва експертът.

Народният бунт в Сирия продължава вече осми месец. Той все повече се милитаризира с умножаването на операциите на Свободната сирийска армия ССА , обединяваща дезертьори от сирийските сили, преминали на страната на бунта. ССА пое в сряда отговорност за невижданото нападение срещу център на сирийските тайни служби, което породи безпокойството на Вашингтон, според когото подобни прояви на насилие са от полза на режима на Башар Асад.

Вчера пък Москва оприличи нападението от сряда на гражданска война. ООН също изрази опасения от вътрешен конфликт в Сирия, където според организацията репресиите са отнели живота на 3500 души. “Има действителен риск от гражданска война, въпреки че нещата все още не са стигнали този етап”, казва Маруа Дауди, професор в Оксфордския университет.

Според бивш френски дипломат, който дълго време е бил на работа в региона, “за момента няма гражданска война, защото сирийците се надяват да постигнат целите си по мирен път”. “Сирийският режим извърши толкова отвратителни и ужасяващи неща, че в един или друг момент обстановката може да стане взривоопасна и да избухне война”, допълва експертът. “Режимът може да каже на алауитите: “Ако не ни подкрепите, сунитите ще се обърнат срещу вас и ще ви избият”, прогнозира дипломатът.

Но той, както и други анализатори, смятат, че гражданската война няма да е на верска основа, а ще възприеме формата на всеобщ въоръжен бунт срещу един упорстващ да остане на власт режим. Още повече, че опозицията в Сирия изглежда осъзнава какъв капан й залага режимът.

“Намираме се на кръстопът”, заяви в четвъртък Бурхан Галиун, председателят на Сирийския национален съвет, който обединява повечето от опозиционните групи в Сирия. “На този кръстопът единият от пътищата може да ни донесе свобода и достойнство, а по другия може да стигнем до гражданска война. Режимът се стреми към второто, за да провали революцията ни”, допълни Галиун. Той припомни отвличанията, убийствата и уреждането на сметките на верска основа в няколко града, сред които Хомс и Дераа.

Но за момента това са типичните за всеки народен бунт отклонения, смята от своя страна Маруа Дауди. Анализаторите твърдят, че на опозицията се пада отговорността да избегне задълбочаването на конфликта на верска основа. “Народните движения си дават ясно сметка, че трябва да окажат съпротива на отклоненията на верска основа”, допълва Маруа Дауди. Според Салман Шейх опозицията иска да играе ролята на обединител, най-вече когато става дума за бъдещето на Сирия.

“Опозицията не иска иракски сценарий, в който сунитите се събуждат един ден, за да открият, че са изгубили всичко”, казва експертът, визирайки Ирак след падането на Саддам Хюсеин и идването на власт на шиитското мнозинство.

БТА

Публикувана на 11/20/11 22:20 http://e-vestnik.bg/13184/siriya-opasnost-ot-grazhdanska-voyna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване