11/20/11 15:27
(http://www.klassa.bg/)

Създадоха светлина от вакуум

Учените от Технологичния университет „Чалмърс“ в Швеция успяха да създадат светлина от вакуум, като наблюдаваха ефект, предсказан преди повече от 40 г., съобщи „Сайънс дейли“.
В рамките на своя иновативен експеримент те са успели да уловят някои от фотоните, които постоянно се появяват и изчезват във вакуума. Експериментът се основава на един от най-важните принципи в квантовата механика, който обаче противоречи на интуицията – че вакуумът изобщо не е празно пространство. Всъщност вакуумът е изпълнен с различни частици, които непрекъснато се появяват за кратко и изчезват. Тъй като тяхното съществуване е толкова мимолетно, те са известни като виртуални частици.
Кристофър Уилсън и неговите колеги от „Чалмърс“ успели да накарат фотони да напуснат това виртуално състояние и да станат реални фотони – тоест светлина, която може да се измери.
През 70-те години на миналия век учените предвиждат, че е възможно фотоните да бъдат „убедени“ да станат реални, ако имат възможност да отскачат от огледало, движещо се със скорост, близка до тази на светлината. Този феномен, известен като ефекта на Казимир, сега е наблюдаван за първи път в рамките на този гениален експеримент, проведен от учените от „Чалмърс“. Учените са използвали „огледало“, представляващо свръхпроводима квантово интерферентна система, изключително чувствителна към магнитни полета. Като променяли посоката на магнитното поле няколко милиарда пъти в секунда, учените успели да накарат „огледалото“ да вибрира със скорост, до четири пъти по-малка от тази на светлината.
В резултат на това фотоните се появявали на двойки от вакуума, точно както било предвидено в теорията отпреди 40 години. Експериментът хвърля повече светлина върху основни концепции във физиката като вакуумните флуктуации – постоянното появяване и изчезване на виртуалните частици. Смята се, че тези флуктуации може да са свързани с тъмната материя, която стои зад ускореното разширяване на Вселената.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване