11/20/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Тунис пред избор между туризма и шериата

в. Независимая газета

Бунтовете в Тунис. Снимка: АП/БТА

Оптимизъм и същевременно опасения за бъдещето на страната - такива противоречиви чувства са обхванали гражданите на Тунис, очакващи да започне работа Националният учредителен съвет (НУС), който ще заседава от 22 ноември. Мнозина извън Тунис пък се страхуват тази най-светска измежду арабските страни да не се превърне в ислямска държава.

С редки изключения тунизийците не са разочаровани от плодовете на революцията. Малцина се съмняват, че е изчезнала вече атмосферата на страх в страната, че хората имат възможност да изразяват собствено мнение - независимо какво е то, че политическият и социалният живот е станал по-разнообразен. Въпросът е обаче какъв път за развитие ще избере новият, следреволюционен Тунис. Фактът, че най-много изборни гласове (близо 41 на сто, или 89 от общо 217 места в учредителното събрание) получи ислямистката партия “Ан Нахда”, разтревожи не само чуждестранните партньори, но и мнозина тунизийци.

“Ан Нахда” тласка страната ни назад”, убеден е Халид Кшир, университетски професор и член на левия партиен блок “Демократичен модерен полюс”. Според него, проблемът не е там, че “Ан Нахда” се ръководи от религиозните принципи, а в нейните крайнодесни възгледи. Професорът обаче отбелязва, че успехът на “Ан Нахда” е относителен - щом не е събрала мнозинство, тя е принудена да съгласува политиката си с другите партии.

Близо година след изготвянето на нова конституция се предвижда Тунис да организира президентски и парламентарни избори и партиите трябва да стигнат до тях, без да се опетнят с нищо по време на преходния период. “Ан Нахда” е натоварена със специална задача: след като разполага с мнозинство в НУС и формира временно правителство, неизбежно ще носи отговорността за всичко, което става в страната.

Неслучайно “Ан Нахда” реши да си издейства подкрепа от синдикатите, без да изчака първото заседание на НУС и съставянето на кабинет. За целта започна цяла серия от дискусии с представители на основните отраслови обединения. Първо проведе среща с Асоциацията на брокерите; състоя се и дискусия за перспективите на туристическия пазар, организирана по молба на “Ан Нахда” от тунизийската служба по туризма.

Подбраните приоритети в срещите на “Ан Нахда” не са случайни. Инвеститорите и туристите са еднакво наплашени от изборните резултати. Изплашена е и самата “Ан Нахда”: едно е да стоиш дълги години в опозиция, а съвсем друго - да поемеш в ръце отговорността за съдбините на страната.

Както изтъкна генералният секретар на “Ан Нахда” Хамади Джебали на среща с представители на туристическия бизнес, партията не се е стремила към властта, но се е озовала на власт. “Не си поставяме за цел да разцепим тунизийското общество и не желаем да теглим страната назад, напротив: гарантираме спазването на основните демократични принципи - свободата на словото и човешката свобода” - такъв бе лайтмотивът в словото на Джебали.

С това генералният секретар отвърна на опасенията, изразени от участници в срещата. “Какъв ще бъде имиджът на Тунис след вашата победа? Какво ще стане с правата на жените? Как ще се чувстват в Тунис европейските туристи, не трябва ли да ги е страх от ислямистите?” - подобни въпроси задаваха представители на туристически агенции, туроператори, хотелиери и банкери.

Дискусията за съдбата на туризма излезе извън рамките на отрасъла, превърна се в дискусия за пътя, по който ще се развива Тунис. Напълно логично. Туристическият сектор покрива 60 на сто от дефицита в търговския баланс на страната, в бранша са заети 12 процента от трудоспособното население. С него са обвързани много сектори на икономиката - от транспорта до селското стопанство. По време на революцията (от януари до септември 2011 г.) доходите от туризма спаднаха с 38,5 на сто спрямо 2010 г., а общият брой туристи намаля с 34,4 процента.

Затова днес ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване