11/21/11 11:51
(http://www.klassa.bg/)

Игра на приятелство

Сатиричен театър „Алеко Константинов” и Театър „Арт Ленд” представят новата пиеса "Гарфънкъл търси Саймън" на двамата млади и обещаващи драматурзи Здрава Каменова и Калин Ангелов. Постановката, осъществена на камерна сцена «Методи Андонов» е дело на самия Калин Ангелов, а в екипа са привлечени сценографката Теодора Лазарова и композитора Чавдар Асенов. Изпълнението е поверено на двамата млади актьори като Клиента Кирил Бояджиев и като приятеля Светломир Радев. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Пиесата на Калин Ангелов и Здрава Каменова разглежда проблема за самотата, близостта и приятелството. Посветена е на доверието и необходимостта от човешка топлина и споделеност.

Сюжетът е модерен и на на ръба на психологическия и абсурден театър. Поредната вечер, която ексцентричен математик не желае да прекара сам. Готов е на всичко, затова приема да участва в особена игра. Игра, в която не вярва. Предварително е решил да се отнесе към нея като към научен експеримент и с математическа точност да докаже нейната абсурдност и несъстоятелност, безсмислието й. Подготвил е всичко, премислил е всичко, съставил е план.



Обектът на неговото изследване е играта на приятелство. В дома му идва човек, двамата трябва да са близки, но нямат право да знаят нищо един за друг. Не трябва да се наричат с истинските си имена, затова избират тази вечер да се казват Саймън и Гарфънкъл, като легендарния дует от 60-те и 70-те, които изпяха страхотни песни за приятелството. Тази вечер двамата трябва да си въобразят, че се познават, тази вечер те трябва да повярват в приятелството – ще ловят риба, ще пият бира, ще ядат наденички, ще се спукат от смях, ще пеят песни, без да им пука, че пеят фалшиво, всичко, което обикновено правят приятелите. Постепенно границите на играта стават все по-трудно доловими и тя прераства в истинско човешко общуване. Може би тази вечер двамата няма да бъдат сами?

Здрава Каменова е завършила актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” през 2002 г. В периода 2003-2006 г. се занимава активно с куклен театър, прави четири авторски постановки - всичките стават носители на престижни национални и международни награди. През 2005 г. печели годишната награда на САБ „Икар” за куклено изкуство. През 2006 г. в НДТ „Сълза и смях” се играе нейната пиеса „Искам да вярвам, че всичко свършва хубаво” под заглавие „Отклонения” (режисьор Калин Ангелов). През същата година в ДТ „Гео Милев” - Стара Загора Георги Георгиев поставя нейната пиеса за деца „Олеле!”. През 2008 г. в театър „Възраждане” е поставен моноспектакъла „Когато рокът беше млад” по пиесата й „Баща ми”. Пиесите на Здрава Каменова „Искам да вярвам, че всичко свършва хубаво”, „Баща ми” и „Гимнастика за бременни” са номинирани три поредни години на Друмевите празници „Нова българска драма” в Шумен и са публикувани в сборниците „Нова българска драма” (2006, 2007, 2008). През 2010 г. Здрава Каменова печели конкурса, организиран от ОСАИК „36 маймуни” по проекта ProText - Произведено в България и работи с Гергана Димитрова по създаването на пиесата „Праехидно”.
Пиесата „Гарфънкъл търси Саймън”, създадена в съавторство с Калин Ангелов, получава Националната награда за драматургия „Иван Радоев” – Плевен, 2011г.
В Сатиричния театър за втори път се поставя пиеса на Здрава Каменова. През октомври 2009 г. е премиерата на „Олеле!” (постановка Здрава Каменова, режисьор Георги Георгиев).

Калин Ангелов завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” през 2005 в класа на проф. Пламен Марков. Досега е поставил седем спектакъла: „Изкуство” от Ясмина Реза в Учебния театър при НАТФИЗ и „Дело” от А. В. Сухово-Кобилин в ДТ-Стара Загора (сезон 2004/2005); „Асансьорът” от Георги Марков в ДТ-Стара Загора (сезон 2005/2006); „Отклонения” от Здрава Каменова, копродукция на НДТ „Сълза и смях” и Театрално сдружение „Завеса” и „Двамата веронци” от Уилям Шекспир в ДТ-Стара Загора (сезон 2006/2007); „Истории от старата България” по автентични български фолклорни текстове, подбрани и разработени от проф. Иванка Бенчева в Учебния театър при НАТФИЗ (сезон 2008/2009); „Васа Железнова (Майка). Сцени” от Максим Горки в МДТ-Велико Търново (сезон 2009/2010).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване