11/21/11 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Най-малко 33-ма загинаха в Египет за три дни

Най-малко 33-ма души бяха убити при сблъсъците между демонстрантите и силите на реда в Египет от събота насам, съобщи Ен Би Си.
Около 3000 демонстранти, настояващи за по-бърз преход към цивилно управление, се изправиха срещу стотици полицаи на централния площад „Тахрир“ в Кайро, които използваха срещу тях сълзотворен газ и гумени куршуми. Според египетското здравно министерство 1750 души са били ранени при сблъсъците за три дни. Демонстрации имаше и в Александрия, Исмаилия, Суец и Ариш. Това е най-продължителният протест след свалянето на бившия президент Хосни Мубарак през февруари, когато площад „Тахрир“ също беше основният сборен пункт на демонстрантите.
Египетските парламентарни избори ще започнат на 28 ноември, като се очаква да продължат до март. Дори и с нов парламент обаче военните все още ще разполагат с президентските правомощия, докато не се проведат избори за държавен глава, определени за края на 2012 г. или началото на 2013 г. Протестиращите настояха за конкретна дата за вота и обещаха да останат на площада, докато военните не се оттеглят и не предадат властта на временно цивилно правителство.
Египетският министър на културата Емад Абу Гази подаде оставка вчера в знак на несъгласие с действията на правителството срещу демонстрантите на „Тахрир“. В неделя няколко политически партии и отделни кандидати обявиха, че прекратяват своите предизборни кампании. „Последните събития са ново доказателство, че Върховният съвет на въоръжените сили и сегашното правителство не се справят с управлението, и аз напълно симпатизирам на призивите за нов кабинет на националното спасение, който да представлява всички слоеве на египетското общество и да има пълна власт.“ Това каза опозиционният лидер Мохамед ел Барадей пред в. „Гардиън“.
Единствената жена кандидат за президент и опонент на военното управление Ботайна Камел бе за кратко арестувана. Точно преди задържането й Камел обяви пред „Гардиън“, че насилието показва „грозното лице на Мубарак, което се е криело зад Върховния съвет на въоръжените сили през цялото време“. Тя обяви още, че подкрепя Ел Барадей да оглави временно цивилно правителство, което да върне властта от военните. Подобно развитие обаче ще доведе до безпрецедентно объркване, тъй като две съперничещи си политически формирования ще се обявят за законното правителство на страната и това почти със сигурност ще доведе до отлагане на изборите, коментира изданието.
Българското МВнР изрази безпокойство от сблъсъците в Египет и съболезнования на семействата на пострадалите.
„Призоваваме протестиращите граждани и египетските власти да проявят търпение, зрелост и сдържаност, за да може мирният политически преход в Египет да продължи, а парламентарните избори да се проведат в спокойна и мирна обстановка“, се казва още в изявление на министерството.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване