11/22/11 09:38
(http://www.klassa.bg/)

Камерни изкушения

Camerata е замислен като фестивал за камерната класическа музика и малките шедьоври от великите композитори. Той ще се състои в Пловдив в Арт галерия-музей Филипополис между 23 - 26 ноември 2011. Първото издание на музикаления фестивал Camerata предоставя сцена на млади талантливи изпълнители в сферата на камерното музициране. Ще прозвучат произведения от Вивалди, Шуберт, Шуман, Чайковски и др.

Уучастници в трите концерта са трима изпълнители с международен авторитет - баритонът Алек Аведисян, който освен с оперните си роли покорява световните сцени и със своите камерни концерти, цигуларят Марио Хосен, който майсторски съчетава класическия подход с филигранната романтична изразителност и сопраното Силвия Тенева - любимата ученичка на примата Райна Кабаиванска, съчетала в сценичните си изяви нежността на Жулиета и
решителността на Вагнеровите героини.

 
Алек Аведисян  
   
Алек Аведисян - 23 Ноември, 2011, начало 19:00

Алек Аведисян е роден през 1982 год. в гр. Русе. 3авършва Природоматематическа гимназия в София. По-късно е приет в Национална Музикална Академия "Панчо Владигеров" в класа на професор Асен Селимски. Дипломира се през 2007 година с Магистърска степен, специалност класическо пеене. От 2002 година участва в майсторските класове на Българската оперна прима Александрина Милчева, с която продължава своето сътрудничество и до днес.

Участва в майсторските класове на Анна Томова - Синтова и Стефка Евстатиева в София, на Соня Газарян във Виена, на Кири Те Канава и Фредерика фон Щаде в Италия.

През 2007 година спечелва конкурс за оперната студия CNIPAL (Марсилия), където е солист в сезон 2007-2009 г.

През сезон 2007/2008 г. Алек Аведисян изнася множество концерти в оперните театри на Марсилия, Авиньон и Тулон. Участва в концерт с филхармоничния оркестър на Кан "РАСА", театър Moliere Marignane и театър Croisete в Кан с диригент Филип Бендер и с оркестъра на операта на Марсилия с диригент Доменик Тротен.

Алек Аведисян е носител на първа награда и на специална награда на Междднародния певчески конкурс в гр. Русе "Франц Шуберт" през 2005 година, носител е на трета награда на Академичния конкурс "Христо Бръмбаров" в София през 2005 год. Носител на първа награда и на специална награда на Международния конкурс "Йозеф Хайдн" през 2009 година в София.

Алек Аведисян е финалист на големите международни конкурси в гр. Тулуза през 2006 година и в гр. Марсилия през 2007 година. Прави своя дебют на оперната сцена в град Русе в ролята на Малатеста в операта "Дон Паскуале". Неговият репертоар включва роли, като Папагено (Вълшебната флейта), Гулиелмо ("Така правят всички"), Белкоре ("Елексир на любовта"), Онегин ("Евгени Онегин"),Зурга ("Ловци на бисери"), Марсел и Шонар ("Бохеми"). През месец януари 2010 година участва в "Отело" (Джузепе Верди) в операта на Монпелие - Франция. През месец април 2010 година участва в "Севилския Бръснар" (Джоакино Росини) в операта на Брест - Франция, през месец май в същото представление в операта на Тулуза - Франция. През месец юни 2010 година участва в "Бохеми" в оперния театър на Сент Етиен - Франция. На 26.06.2010 год. изнася рецитал в камерната зала ,"България" с Ружка Чаракчиева, в рамките на Софийските музикални седмици, същата програма бива повторена и на Аполония - Созопол.

 
Марио Хосен  
   
Марио Хосен - 25 Ноември, 2011, начало 19:00

"Превъплъщение на Паганини... Солистът с великолепна креативност интерпретира известния концерт за цигулка на Паганини с изключителен звук, чисти тонове и жизненост"
Стандарт, Австрия

"Лиричният прочит на Хосен подчертава чувството на композитора за собствената му работа, с рядко срещана дълбочина на израза и смайващо изпълнение на пасажите. Неговата пламенна презентация на главните теми, особено на откриващото Ададжио, докосва сърцето. Солист и оркестър постигат партньорство, което в пълна степен отдава дължимото на втория концерт в Ре минор от Брух..."
Music Teacher Magazine, САЩ

Марио Хосен е виртуоз с впечатляващ стил на изпълнение, които майсторски комбинира класическия подход с филигранна романтична изразителност. Хосен започва да свири цигулка в България. Прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата ми с изтъкнати изпълнители и музикални педагози като Фришеншлагер и Жерар Пуле оставят важен отпечатък върху кариерата му.

Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които са Английският камерен оркестър, Брукнер оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър Чайковски, Камерният оркестър на Миланската Скала, Симфоничният оркестър на радио София, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската Филхармония и др.

Посрещан е с бурни аплодисменти в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Латвия, Турция, Албания, Мексико, Китай, Русия, Япония и др. Хосен свири и записва с имена като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Жерар Косе, Донк Сук Канг, Милена Моллова, Владимир Федосеев и др.

Той е основател на Академичен оркестър Орфеус и артистичен директор на международната музикална академия Орфеус (организирана от НБУ в сътрудничество с международни университети и академии). Почетен професор в София (НБУ) и Мадрид (Escuela Superior de Musica Reina Sofia).

Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, която ми е любезно предоставена от Австрийската национална Банка.

 
Силвия Тенева  
   
Силвия Тенева - 26 Ноември, 2011, начало 19:00

През 2005 г. Силвия Тенева е приета във вокалния факултет на Национална Музикална Академия "Панчо Владигеров", София. Там младата певица взима участие в редица камерни и оперни концерти под съпровода на Академичния Симфоничен Оркестър. в Музикалната Академия открива любовта си към малката форма при своя преподавател по камерна музика - Боряна Ламбрева.

Участва в съвместни проекти на Академичния Учебен Оперен Театър и Опера Варна и Опера Стара Загора. През 2008 г. изпълнява ролята на Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт в концертно изпълнение в град Видин с Видинската Филхармония, а по-късно същата година прави своя професионален дебют на сцената на Опера Стара Загора, отново в ролята на Церлина. През 2009 г. изпълнява ролята на Мими от операта "Бохеми" на Джакомо Пучини на сцената на Варненската опера.

През 2010 г. е поканена от Оперния Фестивал "Опероса" за ролята на Жулиета от "Ромео и Жулиета" на Шарл Гуно в Евксиноград, Варна. По-късно същата година Силвия е избрана за ролята на Мими от "Бохеми" на Джакомо Пучини в съвместния проект на Майсторския клас на Райна Кабаиванска и Национална Опера и Балет София. Изпълнява ролята на Микаела от "Кармен" на Жорж Бизе на оперни сцени в Сиракуза, Агридженто както и Оперния Фестивал "Калабрия" в Диаманте, Италия. Силвия взима участие в концерт по случаи 140 годишнината от обявяването на Рим за столица на Италия, организиран от Българския културен Институт в Рим и Българо-Италианската Асоциация "Феникс".

Силвия Тенева е лауреат на национални и международни конкурси сред които: конкурс за Българска Музика "Светослав Обретенов", Провадуя - 2-ра награда, Международен конкурс "Надежди, Таланти, Майстори" - 2-ра награда, Международен конкурс за Немска и Австрийска Музика, Бургас - 1-ва награда, Национален конкурс за Млади Оперни Певци "Христо Бръмбаров"- Специална награда, Международен конкурс "Класик Мания" – Виена - 3-та награда и др.

Избрана е от оперната певица Райна Кабаиванска за участие в Майсторските й класове през 2008, 2010 и 2011г. и е наградена от нея със стипендии за обучение в Академия "Киджана" - Сиена, Италия и в Академия "Орацио Веки" - Модена, Италия. Получава стипендии в две поредни години от Фондация "Борис Христов" към Академия "Санта ечилия" Рим, Италия за специализация при италианските оперни певци Мирела Паруто и Антонио Боайе. Младата певица участва и в майсторските класове на оперните певици Анна Томова - Синтова и Стефка Евстатиева, както и специализира при Оливие Дориа в Майсторския му клас за изпълнение на френска музика.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване