11/22/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Марио Монти и новото нашествие на технократите

в. Дейли телеграф

Марио Монти. Снимка: официален сайт

Технократите поеха властта в Италия и Гърция, но това не е първият път, в който те изместват избираните пряко политици - често с неприятни резултати. Когато бил млад, социалистът утопист Клод Анри дьо Рувроа, граф дьо Сен Симон (1760-1825), настоявал прислужникът му да го събужда с увещанието: “Нали си спомняте, графе, че имате да вършите велики дела.”

Сен Симон е първият истински застъпник на идеята управлението да бъде дадено на индустриалци, които умеят да произвеждат, и учени, които имат знания. Той е апостол на “технокрацията” - схващането, че всички ще живеем по-добре, ако на експертите бъде поверено да управляват. “Ролята на онези, които само говорят, приближава своя край и скоро на сцената ще се появят хора, които действат”, предупреждава той 30 000-те клерикали и рентиери, без които според него Франция можела да мине.

Технокрацията изведнъж се превърна в най-актуалния модел на управление посред дълговата криза в еврозоната. В Гърция министър-председателят Георгиос Папандреу отстъпи властта в полза на неизбрания от народа бивш вицепрезидент на Европейската централна банка и гуверньор на Гръцката централна банка Лукас Пападимос, след като имаше наглостта да свика референдум, който така и не се състоя.

В Италия Марио Монти, неизбраният бивш еврокомисар, състави правителство от университетски преподаватели, банкери и адмирал, без нито един представител на италианските политически партии. Тази нетрадиционна стъпка цели да възвърне доверието на международните пазари на облигации, които намалиха приходите на Италия до опасни нива.

Като оставим настрана общоизвестния дребнав начин на мислене и безнадеждна нерешителност, които бяха характерни за всички академически събрания, на които съм присъствал, примерът със Съветския съюз, където 89 процента от членовете на Политбюро бяха дипломирани инженери, трябва да ни накара да спрем и да се замислим.

И други правителства и режими са експериментирали с технокрацията. През 20-те години на 20-и век, докато са на власт, и републиканци, и демократи изпращат най-добрите от Уолстрийт, банкера Чарлс Дос и индустриалеца Оуен Янг, за да намерят решение на кризата с дълговете и репарациите на Германия от времето на Ваймарската република, когато страната на два пъти изпада в икономически безнадеждна ситуация.

В края на 50-те години Франсиско Франко назначава няколко “отличници” - хора, които са се справяли отлично в университета, случайно принадлежащи към “Опус Деи”, за да либерализират испанската икономика и да я интегрират в западноевропейската.

По време на Студената война американската външна политика е доминирана от група “мъдреци”, предимно от Източния бряг, мнозина от които са богати индустриалци или корпоративни адвокати като Аверил Хариман или Джон Фостър Дълес. Елитарността на тази група се проявява по особено ясен начин, когато един от най-великите държавни секретари на САЩ, снобът англофил Дийн Ачесън обявява: “Ако наистина се ръководиш от демокрацията и правиш това, което хората искат, ще грешиш постоянно.”

Управлението на Кенеди е кулминацията на колонизирането на правителството от поканени технократи. Привлечени са умни, можещи и прогресиращи 40-годишни млади хора от научните и индустриалните среди - най-добрият пример е може би Робърт Макнамара, президентът на “Форд Мотър Корпорейшън” в Детройт. Фактът, че той взема участие в един от най-големите провали в историята на Форд - автомобилната марка “Едсел”, която води до загуби в размер на 400 милиона долара и все още е синоним за търговски провал - не е взет под внимание.

Нищо не е напълно разбираемо за “Мак”, освен ако не е изразено чрез математически понятия. В този дух като министър на отбраната той се заема да модернизира Южен Виетнам, за да спечели войната, която според него се изразява с тонажа на хвърлените бомби и преброените тела. Никаква странична информация не е взета под внимание, когато той решава да снабди с хладилник ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване