11/22/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Опасни игри с шестия транш от заема за Гърция

Гръцкият премиер Лукас Пападимос при визитата си в Брюксел пое ангажименти и отправи послание, че политическите лидери в Гърция ще изразят по безспорен начин, който ще разсее всички съмнения, подкрепата си за прилагане на споразумението, постигнато от лидерите на еврозоната на 26 октомври.

На срещите си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой гръцкият министър-председател отново стана обект на настойчивото им искане за предоставяне на писмени гаранции за това, че Атина ще спази поетите ангажименти по втория европейски спасителен пакет за Гърция, чиято продължителност е три години. В рамките на този пакет се предвижда Гърция да получи втори заем в размер на 130 млрд., а част от дълга й да бъде отписан на 50 на сто.

Лукас Пападимос увери европейските си събеседници, че новото гръцко правителство ще предостави исканите от него писмени гаранции. В публичните си изяви министър-председателят на Гърция подходи изключително внимателно и деликатно, като призна, че е нужно да бъдат дадени такива гаранции и да бъдат поети ангажименти, за да бъдат премахнати съмненията във връзка с бъдещите действия на партиите, които могат да са на власт в Гърция занапред, а също и да се подчертае необходимостта от подкрепа за икономическите политики на страната в средносрочен план.

Пападимос обаче изтъкна, че начинът, по който ще бъдат дадени тези обещания и ще се поемат ангажиментите, е “тема, засягаща лидерите на гръцките политически партии”, участващи в правителството, ръководено от него, и че той лично ще огласи тези гаранции пред Еврогрупата.

Източници в Брюксел смятат, че с известни промени Еврогрупата би могла да приеме писмото, изпратено от лидера на гръцкото консерватори Андонис Самарас до Европейската народна партия. До заседанието на Еврогрупата на 29 ноември обаче трябва да бъде намерено общоприемливо решение без “победители и победени”. В тази насока определяща за това решение ще бъде днешната среща на гръцкия премиер с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

От Люксембург Пападимос ще пристигне във Франкфурт, където ще има разговори с председателя на Европейската централна банка Марио Драги. Очаква се двамата да обсъдят новото споразумение по втория заем за Гърция, както и договарянето, което в момента тече между гръцкото правителство и частните кредитори във връзка с опрощаването на част от гръцкия дълг. Изпълнителният директор на Дойче банк вчера обяви, че излизането на Гърция от еврозоната био било катастрофално и би предизвикало неизчислими странични загуби.

Междувременно гръцкият вицепремиер и финансов министър Евангелос Венизелос разговаря по телефона с министрите на финансите на Германия и Франция. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пък изтъкна широкия национален консенсус, изразен с подкрепата на кабинета Пападимос в Гърция. Той обаче показа, че е обезпокоен от евентуални политически тактики, като изтъкна, че са нужни “по-малко политически игри и повече работа”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване