11/23/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Египет - революцията, която се заблуди по пътя

Асошиейтед прес

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Египетските революционери могат да посочат момента, когато революцията им започна да губи пътя. Това бе денят на най-голямата им победа, когато протестиращите, изпаднали във възторг от падането на президента Хосни Мубарак, приветстваха армията, която се намеси, за да заеме мястото му. “Армията и народът са едно”, скандираха те тогава.

През следващите девет месеца управляващите генерали - всичките назначени от Мубарак, твърди привърженици на управлението му - държаха в желязна хватка процеса, който революционерите се надяваха да доведе до премахване на стария режим и преход към демокрация. Военните затвърдиха властта си, давайки си големи правомощия, а управлението на страната се препъваше и египтяните се тревожеха от безредиците по улиците и западащата икономика.

Младежките групи, които бяха двигателят на 18-дневното въстание срещу Мубарак, започнало на 25 януари, бяха изтикани, маргинализирани и изолирани. Трупаният с месеци гняв срещу начина, по който военните действат през преходния период, избухна този уикенд и предизвика сблъсъци на площад “Тахрир”, в които загинаха над 20 души, а стотици бяха ранени.

Изборите за първия следреволюционен парламент, които започват на 28 ноември, обещават да са първият честен и ясен вот в историята на страната. Но вместо радост и вълнение, египтяните изглеждат по-скоро объркани. Избирателната система е тромава и сложна и гласуването ще се проточи с месеци. Мнозина не са наясно кои са кандидатите.

Ислямските фундаменталистки партии и по-специално влиятелните “Мюсюлмански братя” се очаква да бъдат най-големите победители и да получат мнозинство в парламента. Но независимо кой ще спечели, има съмнения дали следващото правителство ще бъде достатъчно силно, за да се опълчи на управляващите генерали, които ще останат и които са против големи реформи.

Военните вече се опитват да поемат ръководна роля в главния приоритет за следващия парламент - формирането на комисия, която да напише новата конституция. Управляващият Висш съвет на въоръжените сили поиска да играе политическа роля като “пазител” на конституцията - условия, които ще доведат до пазене в тайна на бюджета на военните и ще им дадат право на вето върху решенията на комисията, изготвяща конституцията.

Когато бъде избран президент - вотът засега е насрочен за края на следващата година или началото на 2013 г. - човекът, който ще заеме висшия пост, вероятно ще бъде задължен на генералите, или защото ще произхожда от средите на военните, или защото те може да имат повече правомощия от него.

Положението в Египет е много различно от атмосферата в Тунис, където Арабската пролет започна с протести, довели до падането на 14 януари на дългогодишния диктатор Зин ел Абидин Бен Али. Изборите там през октомври бяха изблик на ентусиазъм и оптимизъм, избирателите масово гласуваха. Ислямистите се представиха като най-силната партия в изборите, но дори либералите, които се тревожат за засилващия се религиозен уклон, гледат на вота като на победа на демокрацията.

Не е маловажно, че военните в Тунис не изиграха почти никаква роля в прехода и останаха на заден план, докато гражданското преходно правителство управляваше страната след Бен Али. Гласът на политическите партии и реформаторите се чуваше чрез работата на 150-членната Висша комисия за реализиране на целите на революцията, която действаше като квазизаконодателен орган. Властта бе съсредоточена най-вече в ръцете на цивилни, които обществото можеше свободно да оспорва и критикува.

Гражданското правителство в Египет не е нещо повече от “секретар” на Висшия съвет на въоръжените сили, както каза Нобеловият лауреат за мир и виден поддръжник на реформите Мохамед ел Барадеи. Съветът работи в атмосфера на потайност, издава понякога неясни укази, потушава критиката и се стреми да дискредитира групи, които стоят зад вълненията и да настрои обществеността срещу тях, като ги нарича “управлявани от чужди сили”.

Генералите са обвинени, че са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване