11/23/11 11:25
(http://e-vestnik.bg/)

Каква точно каша бърка премиерът с пенсиите?

Борисов се оправдава с Дянков и Младенов, а бетонира правата на полицаи и военни

Премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков при откриването на магистрала “Люлин”. Снимка: Булфото

На пръв поглед вдигането на възрастта за пенсиониране е логично. В Западна Европа тази възраст е 63-65 години, в някои страни е равна за мъже и жени. Но има категоризации и изключения за различни професии. Както има и у нас. И точно в това е проблемът. У нас тежи наследството на комунистическата държава с привилегиите за военни и полицаи.

Обясненията на премиера Борисов, че ако не се вдигне възрастта за пенсиониране, ще рухне системата на осигуряване, са демагогия.

Парите ще стигат дори само, ако се вдигне възрастта за пенсия на военни и полицаи и държавата спре практиката да им плаща осигуровките. Каква е тая привилегия, като че ли тези са най-важните в държавата? Става дума за армия от 100 000 работещи в армията и полицията, които се пенсионират 13 години по-рано от другите сега. А има такива служители в съдебната система и др.

Предложението на вицепремиера Дянков да вдигне възрастта за пенсиониране на военни и полицаи и да спре държавата да им плаща осигуровките е съвсем точно, но премиерът не повдига този въпрос, за да не си навлече недоволството на силовите структури на държавата. Няма как иначе - и той, и вицепремиерът Цветанов са от това котило, и постоянно надуват бюджета на МВР.

Впрочем Борисов избягва да поема отговорност по въпроса за пенсиите. Първо се оправда със социалния министър Тотю Младенов, когото нарече „синдикалния бос в кабинета”. Не трябвало премиерът да обяснява защо трябва да се вдигне пенсионната възраст с 1 година, а министърът. Три дни по-късно Борисов обвини пък вицепремиера Дянков, че избързал да съобщи за пенсионната реформа.

Тоест, Борисов някак си измива ръцете в случая. Ако може той само да се хвали с магистрали, а горещите кестени на другите министри… Приказките на премиера са тотална лъжа и демагогия. Просто говори каквото му е удобно на момента. Ето какво казва той преди година, на 6 октомври 2011 г., когато правителството вдигна осигуровките:

„Нищо не ме кара да вдигам сега възрастта за пенсия на най-бедната държава и на най-болните хора в Европейския съюз. Не сме се отказали от пенсионна реформа, но това е въпрос на преговори, на един сериозен дебат в обществото… Европа сега е залята от вълна от протести, защото правителствата искат да направят именно това, което ние вече сме свършили в сферата на пенсиите.

…Ако проявя инат, който искат да чуят от мен, хиляди хора ще тръгнат да се пенсионират, а ние нямаме пари в бюджета за техните пенсии … Ние сега не вдигаме осигуровките, а ги възстановяваме на нивото от 2009 г. срещу 2010 г. Ще ги свалим с 5%, както сме обещали, когато мине кризата.”

Ето какво казва сега: „Защото предишните правителства не излязоха честно да кажат на хората, че с тази пенсионна възраст не може да се издържа системата.”

И тогава, и сега Борисов оправдава действията си с това, че има 2 млрд дефицит в осигурителната система. Е, добре, защо той не намалява? Дали след година пак ще вдига осигуровките и възрастта за пенсии, за да запушва дефицит?

Очевидно е, че Борисов не ще да посегне на привилегиите на полицията например. Там от години няма никакви съкращения и реформи. България е страната с най-висок разход за полиция в Европа. По брой полицаи на човек от населението е на едно от първите места. По ефективност и доверие в полицията - последно място (виж тук).

Сега Дянков плахо предлага за полицаи и военни възрастта за пенсиониране да се вдигне с 2 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване