11/26/11 19:53
(http://radiomilena.com/)

Внимавайте! Рак по картофите

Европейската комисия сигнализира за появата на заболяването „рак по картофите” на територията на Северна Гърция. Информирани са всички кметове на крайгранични общини, търговци и земеделски производители. От Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград са взели мерки с цел предотвратяване на пренасянето и разпространението на болестта, съобщава БНТ. Има реална опасност заразата да обхване и пограничния район на Гоце Делчев. Контрол ще има по пазарите и стопанските аптеки, предлагащи семена за картофи.

Болестта е изключително опасна, защото нанася сериозни щети на продукцията, а заразата остава в почвата 30 години. Вредителят може да бъде пренесен на българска територия с клубени, машини и прикачен инвентар, обувки, животни, както и чрез водата и вятъра.

По информация на митническите власти български търговци са изкупували гръцки картофи от тази реколта без необходимите документи, което означава, че е възможно да са пренесени и заразени картофи.

Заради заболяването има вероятност да бъде наложена забрана за отглеждането на картофи в гоцеделчевско за 30 години и потърпевши от това ще бъдат голяма част от земеделските производители в района.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване