11/26/11 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Затягане на гайките и черен ПР пред изборите в Русия

В Русия масово наричат партията на Путин “Партия на мошеници и крадци”. Пародия на емблемата на “Единая Россия”

Владимир Путин, който успешно съвместява поста министър-председател и длъжността безпартиен лидер на управляващата партия “Единна Русия”, се срещна с ръководството на парламентарната й група. Премиерът направи равносметка на четирите години, през които работи досегашният парламент. Според него, доминиращото положение на властовата партия в долната камара на парламента е най-важно условие за гарантиране на стабилност и преодоляване на кризата, пише руският в. “Независимая газета”.

Путин прикани “Единна Русия” да се стреми към максимален резултат на изборите за нов парламент на 4 декември и подкрепи своя призив с “печалните” примери на САЩ и държавите от ЕС. Политическите сили в тези страни не са консолидирани по руския модел, съответно изпълнителната власт няма безусловна подкрепа сред законодателите. Оттук идват грешни решения, поемат се негарантирани с нищо социални ангажименти, нараства и държавният дълг, обобщава вестникът изказвания на премиера.

Путин предупреди партийците да не дават кухи обещания и заяви, че ако в новата Държавна дума липсва консенсус, в Русия може да се повторят европейските икономически бедствия, посочва “Росийская газета”. Думата трябва да се ръководи от три основни принципа: социална насоченост, балансирана бюджетна политика - осигуряване на всички разходи с реални доходи и широка обществена дискусия за ключовите законодателни инициативи, изтъкнал лидерът на “Единна Русия”.

Путин “настрои за победа” в изборите партийното ръководство, пише “РБК дейли”. При все това рейтингите на “Единна Русия” в редица региони са катастрофално ниски - 11 или например 17 процента одобрение. Партийните водачи ще се радват вече не само на конституционно, а и на обикновено парламентарно мнозинство - 50 на сто плюс един от депутатите, се казва в материала.

“Идеологът на управляващата партия” Владислав Сурков, заместник-шеф на президентската администрация, от седмица вече убеждавал Владимир Путин и държавния глава Дмитрий Медведев - водач на партийната листа, че “Единна Русия” просто нямала нужда от по-голямо мнозинство. Източник на “РБК дейли” в Кремъл обяснил, че “другите партии все едно щели да бъдат повлияни от кабинета” на Сурков, което било гаранция за “координирано гласуване”.

Руски издания коментират на челни страници нарушения по време на предизборната кампания, информира Би Би Си. Според “Комерсант”, началникът на московското метро Иван Беседин забранил политическата реклама в подземната транспортна мрежа. На партията “Справедлива Русия” било забранено да разлепи из вагоните плакати с надпис “Всеки има нужда от справедливост” и призиви за “Москва без мошеници и крадци”, както популярни руски блогъри наричат днешните управляващи.

Стикерите на друга партия - “Яблоко”, “официално разположени на 85 метростанции” по договор с рекламна агенция, били премахнати. В столичната агитационна кампания московското метро “е най-големият проблем за всички партии, освен за една”, коментирал Андрей Кличков, лидерът на комунистите в Държавната дума.

“Новая газета” описва ситуацията в град Уляновск на р. Волга, където фасадите на редица сгради във всички райони били покрити с провокационни лозунги. Първи реагирал кметът Александър Пинков, член на “Единна Русия”. Той сигнализирал чрез Туитър: “На общинското просветно управление се чете “Няма Бог. КПРФ (Комунистическа партия на руската федерация)”. Господа политици, побойте се от онзи, за когото пишете. За някои вече няма нищо свято”.

Кметът изразил желание лично да раздаде на комунистите четки, “за да оправят това безобразие”. Техният местен лидер Александър Кругликов обаче заявил: “Нека сам да хване четката и да боядисва. Аз нищо не съм рисувал. Става дума за противоправно деяние, което мирише лошо”. Според комуниста, “в града има провокатори, които властта с удоволствие използва”. “Новая газета” цитира местен общественик, според когото провокацията най-вероятно цели да намали избирателната активност - “хората няма да искат да участват в нещо мръсно”.

“Известия” информира, че комунистическата партия ще съди пощите в Руската федерация и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване