11/28/11 19:08
(http://www.klassa.bg/)

Километрични опашки се извиха в Египет пред урните

Египтяните се оказаха нетърпеливи да упражнят правото си на глас на първите парламентарни избори след свалянето през февруари на бившия президент Хосни Мубарак. Опашки се извиха пред избирателните секции в първия ден на вота вчера, съобщи Би Би Си. В много райони беше съобщено за висока избирателна активност, като на места опашките пред секциите са достигали до 3 км. Жителите на бедните квартали бяха особено ентусиазирани да се включат в изборите и оставаха пред тъмните стаички, за да помагат на други да се ориентират как да гласуват, за да бъде вотът им валиден, предаде кореспондентът на Би Би Си.
Изборният ден започна късно на места заради административни проблеми, но времето за гласуване в секциите, където е имало забавяне, беше удължено до полунощ местно време. Според официални лица началото на изборния ден е било забавено заради пречки като късното пристигане на бюлетини или липса на мастило. Някои от съдиите, наблюдаващи вота, се загубили по пътя до секциите.
Около 50 милиона египтяни имат право на глас от население, надвишаващо 85 милиона души. 50 регистрирани партии излъчиха повече от 10 000 кандидати. Започналият вчера вот даде начало на сложен изборен график, който ще приключи чак през март. Вчера беше първият тур за избора на 508 членове на горната камара на парламента, а вторият тур е насрочен за 10 януари. Официални резултати от първата фаза се очаква да бъдат обявени утре. 270 членове на горната камара на парламента ще бъдат избирани на 29 януари и 11 март. Президентските избори се очаква да се проведат в средата на следващата година. Прогнозите са, че новият парламент ще има силен ислямистки блок, воден от „Мюсюлманското братство“, либерални фракции и останки от старата партия на Мубарак.
Площад „Тахрир“ в центъра на Кайро остана окупиран от протестиращи и вчера. Те настояват изборите да бъдат отложени, а управляващите военни да се оттеглят веднага. Демонстрантите се опасяват, че военните, които ръководят прехода към демократично управление, ще се опитат да се задържат на власт.
Вчера беше взривен тръбопроводът, който доставя природен газ от Египет за Израел и Йордания. Очевидци са видели маскирани мъже да са отдалечават от газопровода, близо до град Ариш, преди да избухнат два взрива. Това е втората подобна атака този месец и осмата от началото на бунтовете срещу режима на Мубарак, припомня АП. Главните вентили на терминала са били затворени незабавно, а възникналият пожар бързо е бил изгасен, но доставките за Израел и Йордания, както и подаването на газ за домовете и индустриалните обекти в района са били спрени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване