11/28/11 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Созопол през ноември + фотогалерия

Снимки: авторката

През зимата Созопол изглежда странно без тълпи туристи, сергии и обичайната отпускарска суматоха. Същевременно градът е по-истински  от всякога и разкрива пластове, които остават незабелязани в туристическия сезон.

През ноември плажът е романтичен, без цветните рекламни чадъри, които лятото го покриват от край до край. Заведенията покрай брега са затворени и единственото, което се чува, е шумът на вълните и крясъците на гларусите. Те са от постоянните обитатели тук и пясъкът е осеян със следи от стъпките им, които по смешен начин напомнят символа за мир, емблема на хипи движението през 60-те.
Самотни рибари мятат въдици от скалите, сгушени в дебели якета с качулки.

Из тесните улички на Стария град човек остава с усещането, че всичките му жители изведнъж са избягали надалеч заради някакво природно бедствие. Старият град е тих и призрачен, времето сякаш е спряло. Улиците са пусти, тук-там се протягат необезпокоявани от никого котки. Казват, че повечето собственици на къщи прекарват тук само летните месеци и наесен напускат Созопол. През зимата в Стария град оставали не повече от триста души. Един от малкото знаци за тяхното присъствие са натрупаните дървета пред някои къщи и миризмата на пушек, която ту се появява, ту изчезва, отнесена нанякъде от вятъра.

Плажът в Стария град на Созопол е осеян с медузи, изхвърлени от вълните. Снимки: авторката
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване