11/29/11 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Ако забравяте защо сте влезли в друга стая, това е заради вратата

Ако ви се случва да влезете в друга стая с идеята да вземете нещо оттам и да забравите какво точно сте търсили, не се тревожете. Това не се случва само на вас и учените смятат, че се дължи на начина, по който мозъкът обработва пространствената информация, съобщи „Дискавъри“.
Преминаването от едно пространство в друго, изглежда, „обновява“ мозъка и го кара да обърне внимание на новото място, което затруднява възстановяването на информацията от предишното място. Отминалото събитие вече е картотекирано в работната памет, което обяснява защо ни се струва толкова трудно да си спомним какво ни е накарало да отидем в другата стая.
Изследването, водено от Габриел Радвански от университета „Нотр Дам“ в Индиана, имало за цел да установи дали начинът, по който всеки възприема заобикалящата го среда, променя спомените – дали човек, който е съсредоточен върху заобикалящото го, си спомня събитията по-различен начин. При различни експерименти учените установили, че това, доколко сме съсредоточени върху заобикалящата ни среда, не влияе върху реакциите, тъй като от това не зависи дали ще забравим целта, която сме си поставили, преди да пристъпим в другата стая или не. Връщането в предишните помещения също не помагало на участниците в експеримента да си спомнят онова, което току-що са забравили. Според учените това забравяне може да се дължи на тенденцията да помним събитията на части, а не в тяхната цялост.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване