11/29/11 15:02
(http://www.klassa.bg/)

Отслабваме чрез дъвка с хормон, регулиращ апетита

Всички сме наясно, че свалянето на много килограми е свързано с промяна в мисленето за това, какво ядем и колко често спортуваме. Възможно ли е обаче процесът да бъде подпомогнат от дъвченето на дъвка след ядене? Това е въпросът, който си задават учените от Университета в Сиракюз, Ню Йорк, водени от Робърт Дойл. Екипът на д-р Дойл демонстрирал за първи път как хормонът, който ни кара да се чувстваме сити след ядене, може да попадне в кръвта през устата.
Хормонът, известен като PYY, е част от системата, която регулира апетита и енергията. Когато се храним или спортуваме, PYY се освобождава в кръвния поток. Количеството на PYY се увеличава с броя на калориите, които поглъщаме. Предишни изследвания показват, че при хората с наднормено тегло концентрацията на PYY в кръвта е по-ниска, независимо дали гладуват, или се хранят. Ако PYY обаче се приема орално, по-голяма част от него се разрушава, когато попадне в стомаха. Затова учените решили да дегизират хормона така, че да изглежда като нещо друго, за да премине незабелязано през храносмилателната система. Преди няколко години д-р Дойл измислил как да използва витамин В12 като средство, с което инсулинът може да се приема през устата. В12 преминава през храносмилателната система сравнително лесно и когато носи инсулин със себе си или други вещества, те попадат в кръвта. Затова учените решили да прикрепят PYY към В12 и да вкарат двете вещества в дъвка или в таблетка, които да помагат на хората да отслабват, точно както никотиновата дъвка помага при отказването от цигарите. Учените смятат, че дъвката с хормона PYY би могла да се приема след ядене, за да може да намали апетита ни, когато дойде време за следващото хранене.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване