11/29/11 15:19
(http://www.klassa.bg/)

Поскъпват сокове, шоколадови и захарни изделия

Цените на соковете, на шоколадовите и захарните изделия в България се очаква да се увеличат от следващата година заради свитото потребление и ръста на цените на суровините. От 2012 г. соковете се очаква да повишат цените си с до 5%, заяви Димитър Гюрджилов, изпълнителен директор на голяма българска компания за сокове. Той участва в първи бизнес форум за храни и напитки "MySuccess.bg in F&B - Управление на промяната". Смятам, че това е единственото рационално нещо, което трябва да се случи, при положение че има плодови концентрати, чиято цена се е увеличила над 100% през последните две години, допълни Гюрджилов. Според експертни анализи пазарът на сокове, нектари и плодови напитки у нас тази година се е свил най-малко с 30-40% спрямо 2007 г.
Ако има някакъв ръст на цените на шоколадовите и захарните изделия у нас, то той ще е под 10%, прогнозира Михаил Чоролеев, изпълнителен директор на голяма българска компания за шоколадови и захарни изделия, който също участва във форума. Това е принудителна мярка заради ръста на цените на суровините, които се формират на външни пазари, каза Чоролеев. Той предупреди, че ако се развие рецесията, която се очертава в Западна Европа, тогава няма да има двигател, който да дърпа пазарите на суровини нагоре. До голяма степен там в момента цените са надути от спекулативни пари и по-скоро очаквам задържане на цените на суровини или ще има немного силно движение нагоре. Това, пренесено в цените на нашите изделия, ще рефлектира с ръст под 10% през следващата година, каза Чоролеев. Според него поскъпването през 2012 г. на шоколадовите и захарните изделия до голяма степен ще се дължи и на факта, че то е спестено от тази година. През 2011 г. по данни на Чоролеев не всички компании са пренесли пълния ръст на суровините върху цените на изделията си за сметка на печалба и оптимизиране на разходи. Това обаче не може да продължава до безкрайност, смята той. Тази година спадът в пазара на шоколадови и захарни изделия във физически обем на потребена продукция е в рамките на 10%. Обемът на продажбите е на равнището от миналата година, но пък цените са се повишили средно с 10-12 % при поскъпване на захарта с 80%



Над 30% от битовия отпадък е храна


Повече от 30 на сто от битовия отпадък е храна, каза Мариана Бракалова от форум „Хранителни банки“. По думите й разлагането на храната е по-опасно за почвата, защото при него се отделя метан. Преобладаващите продукти, които се изхвърлят, са плодове, зеленчуци, сирена, мляко и хляб. Според световни изчисления дневно се изхвърлят 90 млн. тона продукти, които могат да нахранят Испания или 20-40 млн. хора поне два пъти. Храната, която се изхвърля от европейските домакинства годишно, се оценява на 100 млн. евро. До момента в България няма официална статистика колко са загубите от храна. В света над 50 на сто от храната, която се унищожава, може да бъде използвана, но заради неефективно управление не се прави.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване