11/29/11 23:04
(http://e-vestnik.bg/)

Потресаващата истина за движението “Окупирай”

Полицай пръска с лютив спрей от упор в устата протестираща в Портланд, Орегон. Снимка: АП/БТА

Движението „Окупирай Уолстрийт” се разрасна в САЩ до неподозирани размери. Десни политици (покрай тях и български симпатизанти на дясното), разглеждат това движение като левичарско и анархистично, свързано с лумпени или пък параноици от типа на режисьора Майкъл Мур. Но, в действителност, движението е провокирано от конкретни деформации в американската политическа система и законодателство, които са нанесли поражения на най-големият идеал на САЩ - т. нар. американската мечта, равните възможности на всеки за успех. В САЩ вече говорят за нова Гражданска война, макар и с други средства. Срещу движението се прилагат медийни манипулации и информационно затъмнение. Въпреки това то се разраства.
За какво всъщност се бори движението „Окупирай Уолстрийт” и какво го провокира? В следващите редове една американска авторка разкрива това в статия за английския вестник „Гардиън”.

Американски граждани с всякакви политически убеждения са все още зашеметени от картините на безпрецедентна полицейска жестокост по време на координираните опити за разгонване на мирните протестиращи от “Окупирай Уолстрийт” в градовете в цялата страна през изминалата седмица.
Възрастна жена беше напръскана в лицето с лютив спрей (нервно-паралитичен газ);

Полицията разгонва членове на движението “Окупирай Уолстрийт” в “Зукоти парк” в Ню Йорк. Снимка: АП/БТА

Сцената на неоказващите съпротива, легнали по гръб студенти от колежа “Дейвис” на Калифорнийския университет, как ги пръскат с лютив спрей полицейски кордони за борба с масовите безредиците плъзна като вирус онлайн;
Разпространените образи на млади жени – избрани както изглежда заради техния пол – които пищят, а полицаи в пълно снаряжение за борба с безредиците ги влачат за косите; И картините на младеж, зашеметен и с обилно кървяща глава, се появиха в хрониките, отразяващи среднощното прочистване на протестиращите от “Зукоти” парк в Ню Йорк.

Но точно когато американците си мислеха дали наистина ставаше дума за изтрещяла полиция и кметско престараване, на общинско ниво, в много различни градове, картината се помрачи. Националният съюз на журналистите и Комитетът за защита на журналистите подадоха искане, по Закона за свобода на информацията, за разследване на евентуално федерално участие в практическото правоприлагане, което както изглежда бе насочено срещу журналистите. “Ню Йорк Таймс” писа, че нюйоркските ченгета са арестували, блъскали, удряли, поваляли на земята и хвърляли прегради пред репортерите и фотографите” прикривайки протестите.

88-годишната жена, напръскана с нервно-паралитичен спрей. Снимка: АП/БТА

Нюйоркската полиция е наредила на репортерите да си вдигнат ръцете, за да докажат, че имат документи за акредитация: и когато много от тях надлежно изпълнили това нареждане, са били отведени, под заплаха от арест, далече от случката, която отразяват, и закарани далече от мястото, където се разиграват събитията на новините. Други репортери, носещи журналистически пропуски са били арестувани и малтретирани от ченгетата, след като били  – лъжливо – информирани от полицията, че “Не е законно да се правят снимки на тротоара.”

В Ню Йорк са били бити съдийка от щатския върховен съд и член на общинския съвет на град Ню Йорк;
В Бъркли, Калифорния, с палки е бил бит един от нашите най-големи национални поети, Робърт Хас.
Картината се смрачи още повече, когато „Уонкит” и „Уошингтънсблог.ком” съобщиха, че кметът на Оукланд признал, че Отделът за вътрешна сигурност е участвал в конферентния разговор между кметовете на 18 града, като ги съветвали “как да потушат” протестите на “Окупирай”.

Протестиращи от движението “Окупирай” са затворили улица в Лос Анжелис. ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване