11/29/11 18:57
(http://www.klassa.bg/)

Признаха убиеца от Осло за невменяем

Назначени от съда психиатри обявиха, че норвежкият масов убиец Андерш Брайвик е невменяем. Това съобщи вчера прокуратурата в Осло, цитирана от Ройтерс.
Заключението на психиатричната експертиза означава, че Брайвик не може да бъде подведен под съдебна отговорност за своите действия. Той най-вероятно ще попадне в психиатрична институция, а не в затвора. Брайвик уби общо 77 души в Норвегия през юли, като взриви бомба в центъра на Осло, а след това откри огън по тийнейджъри на летен лагер на младежкото крило на управляващата партия.
“Заключението е, че той е луд. Той живее в собствен измислен свят, който управлява неговите мисли и действия“, каза прокурорът Свайн Холден на пресконференция. По думите на Холден Брайвик е развил параноидна шизофрения и по време на нападенията е бил в състояние на психоза, което продължава и до момента. Самият Брайвик призна, че е извършил двата кървави атентата, но не се смята за виновен.
Ако съдът приеме изводите на психиатрите, Брайвик може да бъде държан в психиатрична клиника, докато представлява опасност за обществото, но може да бъде освободен, когато се установи, че е оздравял.
Норвежките съдилища имат право да възразят срещу експертизата, или да поискат нови тестове, но те обикновено не поставят под съмнение подобно професионално заключение. Двама психиатри - Сине Серхайм и Торгейр Хусби, проведоха 13 интервюта с Брайвик и изготвиха най-обширната експертиза, издавана някога в Норвегия - 243 страници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване