11/29/11 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Студенти подпалиха британското посолство в Техеран

Ирански студенти нахлуха в посолството на Великобритания в Техеран и го подпалиха с петролни бомби вчера, съобщи Би Би Си.
Около 20 демонстранти разбиха входа на посолството, скандирайки „Смърт за Англия“, след което свалиха британския флаг, изгориха го и на негово място сложиха иранското знаме. Студентите палеха и изхвърляха документи през прозорците. Щурмът на посолството е станал по време на предварително планиран протест на около 1000 души, които се събрали около сградата, за да настояват за незабавното изгонване на британския посланик. Между 100 и 300 протестиращи са нахлули и във втори британски дипломатически комплекс в Техеран, където са резиденциите на британските дипломати и чужди училища.
Преди два дни парламентът в Техеран гласува за ограничаване на дипломатическите отношения с Обединеното кралство заради решението на Лондон да наложи допълнителни санкции на ислямската република.
Студентите поискаха посолството да бъде затворено и го нарекоха „шпионска бърлога“. Същата фраза беше използвана при щурма срещу американското посолство в Техеран през 1979 г., когато 52 души бяха държани за заложници в продължение на 444 дни, след което Вашингтон и Техеран прекратиха дипломатическите си отношения, коментира АП.
В същото време противоречиви съобщения дойдоха от Иран за експлозия в централния град Исфахан, където са разположени част от ядрените съоръжения на ислямската република, съобщи „Гардиън“.
По-рано този месец мощен взрив разтърси военна база на запад от Техеран и уби повече от 30 членове на Революционната гвардия. Сред тях беше ген. Хасан Техрани Могадам, смятан за архитекта на ракетната програма на Иран.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване