11/29/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Фермерите не се разбраха с министъра на земеделието

Без резултат приключиха вчера преговорите между зърнопроизводителите и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Протестите са заради орязаните пари за субсидии през 2012 г. Шествията и частичните блокади на пътищата ще продължат и днес, тъй като земеделците не са доволни от разговора си с Найденов. На свиканата от него среща бяха повторени казваните и преди данни, че дори и намаляването с 230 млн. лв. на бюджета за 2012 г., субсидиите в отрасъла ще нараснат с 200 млн. лв. и за пръв път ще има помощи за животновъдството и растениевъдството. Увеличението идва от ръста на европейското финансиране.
След неуспешните преговори протестът край ГКПП-Капитан Андреево премина във веселба с песни върху селскостопанската техника, танци на пътя и барбекю. Аз съм министър на земеделието, а не на зърнопроизводителите и като такъв трябва да защитавам и да бъда справедлив към всички сектори, които представлявам. Ако съм сгрешил или съм обидил някого, поднасям своите извинения,заяви министър Найденов. Фермерите край ГКПП- Капитан Андреево обаче останаха недоволни и в импровизирания лагер, където са събрани около 500 души с близо 350 селскостопански машини. Там ремарке от трактор се превърна в сцена, а оркестър от Димитровград забавлява събралите се фермери. Задимяха и две скари. За веселия протест са били подготвени 600 пържоли плюс 150 хляба, предаде Дарик радио.
Зърнопроизводителите ще останат в импровизирания лагер близо до Капитан Андреево до четвъртък, когато парламентът ще гласува бюджет 2012 на второ четене.
Блокирано, макар и за кратко, бе Карловско шосе в Пловдив, след като по него шестваха над 100 селскостопански машини на фермери от Пловдив и Пазарджик . След това техниката се изтегли към изходния пункт край село Труд, откъдето отново ще тръгнат днес.
Предстои днес Дунав мост да бъде блокиран в 11 часа за пет минути.
От своя страна ръководството на „БДЖ- Пътнически превози“, „БДЖ- Товарни превози“ и представителите на стачните комитети започват преговори днес. „Очаквам единствено да не се дебатира вдигането на цената на билета“, каза Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ. Той е категоричен, че без подписване на споразумение, няма да бъдат преустановени протестите. Профсъюзите ще искат точни разчети за приходите, които БДЖ очаква от прилагането на всяка мярка. Друга основна тема ще е подписването на колективния трудов договор. Предстоят преговори и в Национална компания „Железопътна инфраструктура“.
В шестия ден на стачката около 89% от пътническите влакове в цялата страна останаха по гарите според информацията на синдикатите. От 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат по разписание между 8 и 16 ч, 189 са спрени от движение.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване