11/30/11 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Акцията на централните банки подкрепи пазарите

Третата сесия за седмицата премина под знака на силен оптимизъм сред пазарните участници, след като Федералният резерв на САЩ и други пет водещи централни банки се договориха за понижение на лихвите по суапови сделки с щатски долари между институциите. Редукцията с 50 базисни пункта представлява силно намаляване на лихвения процент, при който досега централните банки предоставяха една на друга заеми в „зелените пари”. Сегашните действия на институциите идват в момент, в който достъпът до паричен ресурс става все по-скъп след нарастващите опасения за задълбочаване на дълговите проблеми в еврозоната. Инициативата означава само едно за пазарните участници – че монетарните институции са решени да се противопоставят на разпростиране на дълговата криза извън границите на еврозоната.
Имайки предвид новините, които предстоят до края на седмицата, има реална възможност положителните настроения на пазара да продължат, особено ако стойностите на заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ излязат по-добри от предварителните прогнози. На фона на данните за пазара на труда от института ADP е напълно възможно развитието на подобен сценарий, след като нивото на заетост в частния сектор се повиши с цели 206 хиляди работни места през ноември.
По отношение на валути като долара и йената подобни позитивни пазарни настроения най-вероятно ще се отразят в разпродажби на двете парични единици, тъй като тяхната доходност е значително по-ниска, отколкото на повечето от основните им конкуренти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване