11/30/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Двама Супер Марио опитват да спасят еврото

През изминалите няколко седмици надеждите на евозоната бяха насочени към двама Мариовци - Марио Драги, който е новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), и Марио Монти, който пък е новият премиер на Италия. Двама получиха ключовите позиции в решаващ момент.

Единият - Драги, поема ръководството на една институция на еврозоната, която има възможност да реагира бързо и да се намества решително, за да се справи с разрастващата се дългова криза. Другият - Монти обеща да реформира задлъжнялата страна, която представлява най-голямата заплаха за бъдещето на валутния съюз и стабилността на световната икономика. За щастие и двамата са си спечелили прякора “Супер Марио”, както се казва мустакат герой от видеоигра, заради превъзходните си постижения.

В еврозоната се надяват тези двама талантливи мъже да могат да използват силата си за възстановяване на доверието на инвеститорите и да не допуснат дълговата криза да се вклини още по-дълбоко в Европа. Оправдани ли са тези надежди?

Като не омаловажавам в ни най-малка степен способностите и на двамата, мисля, че ще им бъде трудно да оправдаят високите очаквания към тях. Фактът, че толкова много внимание е съсредоточено само върху двама души в една много сложна управленска структура, като тази на еврозоната, ни подсказва също така много повече за състоянието на валутния съюз днес - нещо, което не насърчава оптимизма за бъдещето на еврото.

Да погледнем първо “Супер Марио” Монти. Предполага се, че той трябва да бъде италианската версия на холандското момче, което си мушнало пръста в дупка на една дига и предотвратило наводнение. Чрез агресивно продължаване на икономическата реформа в Италия, Монти е натоварен да спре дълговата криза на италианската граница и да й попречи да наводни вътрешността на Европа (повече отколкото вече е). Следователно Монти по разбираеми причини се приема като последната линия на отбрана на еврозоната.

Валутният съюз може да поеме дълговата криза в Гърция, Ирландия, Португалия и може би дори в Испания, но ако Италия, третата по големина икономика в еврозоната, има нужда от някакъв вид спасителна финансова помощ, тогава вероятно гледаме към дигата, която рухва върху еврозоната.

Може ли Монти да спаси положението? Той заема поста само от няколко дни, така че не би трябва да го преценяваме на този етап. Той казва каквото трябва за краткосрочната финансова реформа и за дългосрочната структурна реформа, за да започне италианската икономика отново да расте. Все пак, според мен, той е в невъзможна позиция.

Да, той вероятно може да намали бюджета в краткосрочна перспектива и да окаже бързо влияние върху финансовата позиция на Италия. Вероятно такава стъпка, заедно с дългосрочните мерки за подобряване на продуктивността и гъвкавостта на труда, биха били достатъчни за възстановяването на инвеститорското доверие в Италия.

Същевременно обаче реформите, които Монти иска да направи могат да дадат видим резултат след години. Според изчисленията на Capital Economics дори при една съществена програма за реформи на Италия ще й трябват две десетилетия, за да намали равнището на държавния дълг от сегашните 120 % от БВП до по-стабилното равнище от 100 % от БВП. Ще са необходими поне няколко години, за да могат реформите, насочени към насърчаване на растежа, да се появят в икономическата статистика.

Проблемът обаче е, че инвеститорите не са толкова търпели. Те са в паника, лихвите по държавните облигации на Италия скочиха и се опасявам, че за да се постигне обрат, ще бъдат необходими доста по-бързи промени, отколкото Монти може да постигне.

И дори Монти да възнамерява да бъде Супер Марио, за да успокои кризата, той не е диктатор - той ще трябва да прокара реформите през парламент, който не е особено ентусиазирано да одобрява реални промени. Това означава политически спорове и маневри, които вероятно ще забавят процеса ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване