11/30/11 06:54
(http://e-vestnik.bg/)

Членството на Палестина заплашва програмите на ЮНЕСКО

Асошиейтед прес

Палестинците могат да издигнат знамето си до флаговете на 194-те пълноправни нации в ЮНЕСКО, след подписването на документ, който най-накрая ще им даде право на глас в широката система на Обединените нации и на гордост в арабския свят, но членството им заплашва продемократични проекти по целия свят.

Решението, взето миналия месец от базираната в Париж Организация за образование, наука и култура на ООН да признае палестинците предизвика незабавно прекъсване на финансирането от САЩ, което ще принуди ЮНЕСКО да ограничи програмите си за ограмотяване и развитие в страни като Ирак, Афганистан или новата нация Южен Судан.

Палестинският външен министър Рияд Малки ще подпише така наречения присъединителен инструмент в сряда в Лондон, където след Втората световна война е създадена ЮНЕСКО. След това палестинският флаг може да бъде вдигнат пред централата на ЮНЕСКО, но датата за това не бе обявена.

Според някои прекъсването на американското финансиране е контрапродуктивно и рискува да обърка посланието, което Америка се опитва да изпрати на света. ЮНЕСКО работи, за да превърне децата войници в невъоръжени ученици, да образова мюсюлманите за Холокоста и да осигури чиста питейна вода в критични региони - далеч от Израел и териториите, които палестинците искат да нарекат своя държава.

След като потропаха на вратата на ООН в Ню Йорк за пълно признаване, палестинците потърсиха желаното присъединяване към ООН през задната врата, като поискаха членство в ЮНЕСКО. Кризата с финансирането започна непосредствено след гласуването на 31 октомври, което направи Палестина член на ЮНЕСКО, като два американски закона се намесиха, спирайки потока на американски средства към организацията.

САЩ дават 80 милиона долара годишно като вноски - 22 процента от общия бюджет на ЮНЕСКО - и вноската от 2011 година още не беше платена, когато законите влязоха в сила и незабавно хвърлиха ЮНЕСКО в кризисен режим. Допълнителното американско финансиране за специални проекти също е спряно.

Организацията за образование, наука и култура на ООН се опитва да запълни паричната празнина, като дори прибягва до новосъздадения сайт “кликни онлайн и дари”, разработен за хора, които биха искали да дадат своя принос. ЮНЕСКО изпрати и апели до държавите членки.

Заради вота за приемане на Палестина, “някои смятат ЮНЕСКО за герой, а други за злодей”, каза заместник-генералният директор на ЮНЕСКО Гетачу Енгида. “За съжаление всички сме подложени на кръстосан огън и това е много лошо. Аз съм африканец и чувствам болката”, каза Енгида, който е етиопец.
ЮНЕСКО е може би най-добре позната в обществото с програмата си за защита на световните култури чрез обектите на световното си наследство. Но централната й мисия включва също животоподдържащи мисии като помощ за изкореняване на бедността или осигуряване на чиста вода, както и учене на момичета да четат и подкрепа за свободата на изразяване и човешките права.
Всички те са съществени елементи от изграждането на нациите и насаждане на атмосфера на мир и са в центъра на общественото внимание в момент, когато Арабската пролет преминава в болезнени пристъпи на насилие и надежда в Северна Африка и Средния изток.

За много нации вече се очертава една мрачна реалност, дори и за тези, които гласуваха за палестинското членство - особено по проекти, в които САЩ са въвлечени пряко. Един такъв пример е Ирак, където няколко проекта са изложени на риск, а един може и да не види дневна светлина, и то точно когато САЩ приключват изтеглянето на войските си до края на годината.

Инженерният корпус на американската армия беше обещал да отпусне 900 хиляди долара за първата фаза на проект за укрепване на иракския Национален съвет по водите, които да се добавят към 500 хиляди долара в иракски фондове за създаване на база данни за водните запаси в страната. Без ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване